Microsoft Project Olympus

Microsoft gjør sin neste generasjon serverdesign til «open source»-maskinvare

OCP-medlemmet Microsoft har lansert Project Olympus, som er selskapets versjon 2.0 av sitt Open CloudServer serverdesign for datasentere. Designet vil deles med OCP.
OCP-medlemmet Microsoft har lansert Project Olympus, som er selskapets versjon 2.0 av sitt Open CloudServer serverdesign for datasentere. Designet vil deles med OCP. (Bilde: Microsoft)

Microsoft annonserte i går neste versjon av det de kaller et «hyperscale» maskinvaredesign for datasentere. Det som er spesielt spennende med dette designet, kalt Project Olympus, er at Microsoft har valgt å «open source» hele designet – slik at hvem som helst kan bygge egne løsninger basert på det.

Microsoft har vært medlem av det som heter Open Compute Project (OCP) siden 2014, sammen med blant andre Facebook, Intel, Google, IBM og Rackspace. I løpet av de siste to årene har Microsoft bidratt med blant annet server-, nettverks- og datasenterdesign. Dette er design som Microsofts egen skyplattform Azure kjører på.

Vil du lære mer? Les vår innsiktssak om Open Compute Project » (Digi Ekstra)

Vil ha innspill fra OCP-miljøet

Mens Microsofts tidligere bidrag til OCP har vært nesten ferdige prosjekter, er Project Olympus ifølge Microsoft bare 50 prosent ferdig. Selskapet håper at de ved å dele sine bidrag på et tidlig steg i prosessen vil gjøre det mulig for andre i OCP-miljøet å komme med sine bidrag ved å laste ned spesifikasjonene, modifisere dem og gjøre justeringer – omtrent som man gjør med åpen kildekode-programvare.

– Microsoft åpner døren til en ny æra med maskinvareutvikling basert på open source. Project Olympus, den nye samarbeidsmodellen og måten de får denne ut på markedet på, savner sidestykke i historien til OCP og open source datasenter-maskinvare, sier Bill Carter, teknologisjef i Open Compute Project Foundation i en pressemelding.

(saken fortsetter under)

Project Olympus består av en rekke moduler og komponenter.
Project Olympus består av en rekke moduler og komponenter. Foto: Microsoft

Den nye maskinvaren fokuserer på modularitet, kostnader og lavt strømforbruk, samt at den skal fungere i datasentere verden over. Løsningen består av blant annet et nytt hovedkort, en driftssikker strømforsyning med innebygde batteribackup, 1U/2U serverkabinetter, kabinett til lagring og et system for distribusjon av strøm. 

Vil korte ned utviklingstiden

Microsoft sjef for Azures maskinvareinfrastruktur, Kushagra Vaid, skriver i et blogginnlegg at åpne løsninger som dette vil gjøre maskinvareprodusenter i stand til å komme raskere ut på markedet med nye produkter, ettersom de kan basere produktene på maskinvaredesign som er godt utprøvd – og så bygge videre på disse.

Resultatet vil bli økt produktivitet i bransjen, og at man kommer raskere ut med nye skybaserte muligheter, ifølge Vaid. 

Over 90 prosent av serverne Microsoft installerer i sine Azure-datasentere er ifølge Vaid basert på spesifikasjoner som kommer fra OCP. 

– Vi mener at Project Olympus er den mest modulære og fleksible maskinvaredesignen for skytjenester i datasenterbransjen.

Spesifikasjonene til Project Olympus kan lastes ned fra GitHub

Vil du lære mer? Les vår innsiktssak om Open Compute Project » (Digi Ekstra)

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen