Microsoft hadde rett igjen

Spådde nesten alle Oscar-vinnerne riktig.

Microsoft hadde rett igjen
Noen av årets Oscar-vinnere, alle disse regnet Microsoft seg frem til korrekt. Bilde: ABC/Rick Rowell

Bing Predicts er en Microsoft-drevet tjeneste som gjør det navnet beskriver: Bruker algoritmer, maskinlæring og menneskelig innsikt til å spå utfallet av diverse hendelser. Det kan være idrettsarrangementer, valg eller prisutdelinger.

Teknologien har allerede gjort seg bemerket med nettopp korrekte beregninger angående fotball-VM og andre prestisjefylte fotballkamper. Spådommene ble gjerne brukt sammen med den digitale assistenten Cortana for den ultimate PR-effekten.

I forkant av Oscar-utdelingen som gikk av stabelen i natt delte forskerne i Microsoft Research sine spådommer for hvem som skulle få prisene. Mannen som står i spissen for teknologien er David Rothschild, og han jobber i selskapets New York-avdeling for forskning. Rothschild forteller i et blogginnlegg at det er svært vanskelig å komme med korrekte spådommer når det gjelder slike utdelinger, da det prosessen med å finne frem til vinnere er meget komplisert, med omfattende avstemninger som avholdes helt frem til utdelingen finner sted.

Rothschild sier at spådommene må hele tiden holdes oppdatert med korrekt informasjon, og man må også ta i betraktning elementer som den generelle opinionen, men samtidig henger ikke det alltid sammen med hvem som faktisk vinner prisene.

Kort fortalt, spådommene Microsoft la ut den 18. februar for de seks mest prestisjefylte kategoriene viste seg alle å være riktige. Totalt sett var 20 av de 24 spådommene korrekte. Teamet til David Rothschild hadde tilsvarende suksess med utdelingene de to siste årene, og kan også vise til imponerende resultater når det gjelder spådommer i andre felt enn underholdning. Skal man tro de litt mer langsiktige beregningene deres, blir altså Hillary Clinton USAs nye president med god margin.