JUSS OG SAMFUNN

Microsoft har milliardgjeld i Danmark

Danske myndigheter på skattejakt.

Danske skattemyndigheter mener Microsoft skylder den danske statskassen nesten seks milliarder danske kroner. De er nå i forhandlinger med Microsofts hovedkontor i Redmond om oppgjøret. Dermed får toppsjef Steve Ballmer nok en tøff sak i det europeiske markedet å hanskes med.
Danske skattemyndigheter mener Microsoft skylder den danske statskassen nesten seks milliarder danske kroner. De er nå i forhandlinger med Microsofts hovedkontor i Redmond om oppgjøret. Dermed får toppsjef Steve Ballmer nok en tøff sak i det europeiske markedet å hanskes med. Bilde: Mark Doyle / Splash News and Pictures / All Over Press
4. mars 2013 - 08:31

Den danske statskassen kan ha gått glipp av nesten seks milliarder danske kroner etter at Microsoft i 2002 kjøpte Navision. Det melder Danmarks Radio (DR), som har gransket det 11 år gamle oppkjøpet.

Den danske skatteetaten, Skat, skal nå være i forhandlinger med Microsofts sentralt samt amerikanske skattemyndigheter, i et forsøk på å hente pengene hjem.

Kjøpte dansk IT-suksess

Bakgrunnen er oppkjøpet av den danske IT-suksessen Navision, som laget økonomistyringsprogrammer. Dette selskapet ble kjøpt av Microsoft for 10,8 milliarder danske kroner i 2002.

Solgt ut for billig?

Ifølge DR flyttet Microsoft rettighetene til programvaren fra det oppkjøpte danske selskapet til et datterselskap i Irland, som har langt lavere skattesats. Det er denne skattemessige manøveren som har fenget interessen til danske myndigheter.

Skat mener nemlig at Microsofts irske datterselskap betalte alt for lite for disse rettighetene til det danske datterselskapet. Dermed kunne Microsoft flytte store verdier ut av Danmark uten at de ble skikkelig beskattet.

– Omfattende sak

Ifølge DR anslår danske skattemyndigheter at Microsoft skylder den danske stat 5 milliarder danske kroner, som medberegnet renter nå er oppe i 5,8 milliarder danske kroner.

– Det er snakk om en meget omfattende sak, som er et par år gammel. På grunn av sakens størrelse er det Microsoft Corporation i USA som har håndtert den fra starten. Microsofts danske avdeling har ikke hatt noe med den å gjøre, sier en sentralt plassert kilde til DR.

Selve produktet som er i skattemyndighetenes interesse heter i dag Dynamics NAV.

Pengeku

Dette utvikles fremdeles hos Microsofts danske avdeling og er en pengeku for Microsoft. Ifølge DR genererer programmets ulike versjoner en samlet inntjening på rundt ti milliarder danske kroner hvert år. Men rettighetene har Microsoft altså flyttet til Irland, noe som gjør at overskuddet beskattes der fremfor i Danmark.

Saken aktualiserer på ny konstruksjonene Microsoft og andre multinasjonale selskap har satt opp for å spare skattekostnader. Stadig flere europeiske land tar nå til orde for å stramme inn på reglene som gjør at de store gigantene kan hente ut milliarder i overskudd uten å betale særlig mange prosent i skatt.

    Les også:

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.