Microsoft, IBM og Sun enige om e-handel

Med IBM og Microsoft i spissen er de største dataselskapene samt VISA, AmEx og MasterCard blitt enige om en ny standard som skal gjør Internett-handel enklere og tryggere.

Med IBM og Microsoft i spissen er de største dataselskapene samt VISA, AmEx og MasterCard blitt enige om en ny standard som skal gjør Internett-handel enklere og tryggere.

I håpet om å øke farten på internett-handel, har de store dataselskapene og kortselskapene begravd stridsøksen og blitt enig om en ny, forenklende standard.

Bak den ny ECML-standarden (Electronic Commerce Modeling Language) står en serie mektige aktører, blant annet Microsoft, IBM, Sun, America Online, Dell og Compaq samt de tre store kortselskapene VISA, American Express og MasterCard/Europay. Standarden lanseres formelt senere i dag, skriver en rekke amerikanske nyhetsmedier.

Alliansen har som mål både å øke sikkerheten, forenkle handling og rydde opp i sikkerhetsproblemene på Internett. For både kort, bank og Internett-bransjen er enig om at sikkerheten må forbedres - VISA forteller at i Europa står Internett for halvparten av svindelsakene, men bare to prosent av transaksjonene.

Så langt har kortselskapene satset på SET-standarden som ved sende sertifikater mellom kunde, handelssted og kortselskap gir svært god sikkerhet. Men utviklingen av SET-teknologien har gått tregt, spesielt i USA, og de fleste kundene bruker bare SSL, et enkelt krypteringssystem som ikke sjekker med kortselskapet først.

SET har vært kritisert for å være for tungvint å bruke, noe den nye alliansen nå forsøker å lappe på. I fremtiden vil Netscape Navigator og Internett Explorer få et kredittkort-ikon som brukere kan klikke på og slepe inn på sider der de ønsker å betale for et produkt.

Med ECML vil de elektroniske lommebøkene fra forskjellige programvareselskaper, banker og kortselskaper fungerer mot alle handelssteder og forskjellige typer servere. ECML-systemet støtter både SET og den enklere SSL-systemet.

Etter at kunden har fylt inn sin informasjon en gang, vil den elektroniske lommeboken bak ikonet huske informasjonen og ordne alle skjema og sertifikater uten at brukeren ser det. Elektroniske lommebøker kan inneholde både brukerinformasjon, kredittkort-nummer eller forskjellige småpengesystemer.

De store dataselskapene og kortselskapene håper blant annet at denne enklere løsningen skal øke den spontane handel av småvarer.

Storalliansen er kommet ganske langt i utviklingen av ECML-løsninger - Microsoft lover ECML-støtte i sitt e-betalingsprodukt Passport og Sun lover det samme for JavaWallet i løpet av noen måneder. Det er ikke kjent når America Online-eide Netscape kommer med støtte.

Men som med SET vil det trolig ta tid før banker, kortselskap og ikke minst handelssteder får tatt i bruk ECML og de enklere lommebøkene. For å lykkes er storalliansen avhengig av at en lang rekke handelssystemer støtter ECML.

Dell Computer, som omsatte for 18 millioner dollar per dag via webstedet første kvartal i år, har allerede sagt ja til standarden. Det er svært sannsynlig at de fleste andre e-handelaktørene vil marsjere i takt med en slik storallianse av IT- og kredittkortselskaper.

Til toppen