Microsoft investerer i undersjøiske kabler

Lover lynraske forbindelser mellom kontinenter.

Microsoft investerer i undersjøiske kabler
Nye sjøkabler mellom Europa, USA og Asia vil gjøre nettet raskere og mer stabilt. Bilde: REX/Stock Connection/All Over Press

Verdens digitale infrastruktur er avhengig av undersjøiske kabler mellom kontinentene, selv om vi til hverdags liker å tro at våre liv er stadig mer trådløse og nettskybaserte. 

Skal nettskyen fungere optimalt, må den underliggende infrastrukturen også være av høyest kvalitet, og Microsoft kunngjorde i natt at selskapet vil investere i tre nye undersjøiske kabler som vil knytte Nord-Amerika med Asia og Europa.

Første nye kabel på tolv år

På den europeiske siden inngår Microsoft nå partnerskap med selskapene Hibernia og Aqua Comms, som innebærer at de skal bidra til utviklingen samt benytte seg av to kabler som knytter Europa og Nord-Amerika sammen.  

Hibernia-kabelen skal aktiveres i løpet av sommeren, og vil bli den første nye kabelen mellom Europa og USA siden 2003. Det vil knytte sammen New York og London, med forgreninger til Irland og Canada. Kabelen er 4.600 kilometer lang, og vil kunne levere en hastighet på 10 terabyte per sekund per sett med kabler, når den er fullt operativ.

Les også: Legger datatrafikken utenom USA.

AEConnect-kabelen, som utvikles av Aqua Comms, vil åpnes senere i 2015, og vil knytte sammen byen Shirley, New York og vestkysten av Irland. Kabelen vil fungere som startpunkt for Microsofts ytterligere utvikling av sine nettverk i Europa.

Også til Asia

Den amerikanske vestkysten skal derimot kobles sammen med flere punkter i Kina, Japan, Taiwan og Sør-Korea, via en ny kabel kalt NCP. Der inngår Microsoft partnerskap med et konsortium av selskaper som utvikler kabelen, og vil blant annet investere i å bygge «landingsstasjoner» på den amerikanske siden. 

Alt dette vil selvsagt bidra til mer effektive forbindelser, raskere nettsky og bedre tjenester for brukerne. 

Det er ikke lenge siden Google bekreftet at de vil investere i en ny kabel mellom Nord-Amerika og Asia (nærmere bestemt Japan), og som skal sørge for en av de raskeste forbindelsene mellom de to kontinentene hittil.

Les også: Millionpremie for bedre bredbånd.