Microsoft: - Javascript-farten ikke så viktig

Microsoft prioriterer annerledes enn konkurrentene. I bakgrunnen lurer Silverlight.

Microsoft: - Javascript-farten ikke så viktig

Microsoft prioriterer annerledes enn konkurrentene. I bakgrunnen lurer Silverlight.

Selv om Internet Explorer 8 kjører JavaScript-kode betydelig raskere enn forgjengerne, henger nettleseren langt bak alle konkurrentene. Samtidig har samtlige av konkurrentene nye versjoner under utvikling som vil gjøre forspranget enda større.

Årsaken til dette er ifølge Microsoft sjef for lanseringen av Internet Explorer, Dean Hachamovitch, at selskapet ikke mener JavaScript-ytelsen er så avgjørende for tiden.

- Vi kommer til å gjøre skriptmotorene raskere, men akkurat nå er det ikke klart hvor mange mennesker som påvirkes av skriptytelsen. JavaScript utgjør en liten del av hvor raskt en webside vil vises. Det en bit, men på ingen måte den hellige gral, forteller Hachamovitch til Cnet News.

Dette kommer tydelig fram i den eneste ytelsestesten for nettlesere som Microsoft selv fokuserer på, hvor selskapet ved hjelp av et videokamera har målt hvor lang tid enkelte av nettleserne på markedet bruker på å laste ned og vise forsiden til kjente nettsteder. I testen er IE8 samlet sett marginalt raskere enn Chrome, som kommer på andre plass. Firefox 3 kommer et stykke etter.

    Les også:

Testen har blitt kritisert fordi den ikke er mulig for uavhengige å gjenskape nøyaktig de betingelsene som nettleserne har blitt testet under. Det har også blitt bemerket at Microsoft bare har sammenlignet IE8 med eksisterende nettleser, ikke med versjoner som nettleseren snart må konkurrere mot.

Hachamovitch mener at det store fokuset på JavaScript-ytelsen hos de øvrige nettleserleverandørene først og fremst skyldes at den er enkel å måle.

Ikke overraskende har personer hos Microsofts nettleserkonkurrenter et annet syn på saken.

- Vi så at en mengde webutviklere klager over det faktum at de ikke kunne gjøre det de ønsket fordi JavaScript var en begrensende faktor. Det er helt klart ikke den eneste flaskehalsen, men den klart største muligheten til å gjøre noe med ytelsen var å forbedre JavaScript, sier Darin Fisher, en Chrome-tekniker hos Google, til Cnet News.

Han får støtte av Sridhar Vembu, sjef for AdventNets Zoho-division, som i likhet med Google tilbyr rene, webstandard-baserte applikasjoner for blant annet tekstbehandling, regneark og andre kontoroppgaver.

- Vi er begeistret fordi dette representerer et fundamentalt gjennombrudd i JavaScript-ytelse og muligheter for applikasjoner som våre. Innen et år tror jeg vi vil se at slike nettlesere dominerer landskapet, sier Vembu til Cnet News.

- Alt som trengtes var litt konkurranse til å få andre selskapet til å fokusere på dette problemet. Plutselig vil dette problemet ikke være et problem lenger, og vi kan gå videre til det neste problemet. sier Fisher.

Selv om det er helt forskjellige utviklingsgrupper hos Microsoft som står bak Internet Explorer og Silverlight, mener mange at Silverlight er noe av årsaken til at Microsoft fortsatt henger langt bak konkurrentene når det gjelder nettleserfunksjonalitet som til en viss grad kan utføre det samme som Silverlight. I tillegg til JavaScript, gjelder dette ikke minst støtten for vektorgrafikkstandarden SVG og det grafikkrelaterte canvas-elementet i kommende HTML 5, som alle de konkurrerende nettleserne nå støtter.

Men representanter for Microsoft har gjentatte ganger benektet at Silverlight har betydning for hva IE-teamet jobber med.

    Les også:

Til toppen