RESULTATERFINANS

Microsoft kjøper mye av Nokia

Overtar mobil- og servicevirksomheten, samt toppsjef Stephen Elop.

Nokia-sjef Stephen Elop kunne tirsdag stolt presentere at selskapet han leder blir kjøpt av sin tidligere arbeidsgiver.
Nokia-sjef Stephen Elop kunne tirsdag stolt presentere at selskapet han leder blir kjøpt av sin tidligere arbeidsgiver. Bilde: Jin Lee/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
4. sep. 2013 - 10:42

Microsoft har kjøpt store deler av Nokia, heter det i en pressemelding fra selskapene.

Microsoft betaler 3,79 milliarder euro for «det alt vesentlige» av Devices & Services-avdelingen i Nokia. Videre lisensierer de Nokias patenter for 1,65 milliarder euro. Den samlede summen, 5,44 milliarder euro – 7,2 milliarder dollar eller 44 milliarder kroner – betales kontant fra Microsofts utenlandske kontantbeholdning.

Transaksjonen ventes fullført i første kvartal 2014.

Overtakelsen av Devices & Services innebærer at Microsoft overtar Nokias utvikling, produksjon, markedsføring og salg av mobiltelefoner. 32 000 ansatte ventes overført fra Nokia til Microsoft. Av disse er 4 700 i Finland, og 18 300 er knyttet til produksjon. Enheten står for en årsomsetning på rundt 14,9 milliarder euro, tilsvarende halvparten av Nokias omsetning.

Børsmeldingen til Nokia presiserer at rundt 56 000 ansatte ikke omfattes av salget, og at Nokias hovedkvarter forblir i Finland.

Nokias toppsjef, Stephen Elop, følger med til Microsoft, der han var ansvarlig for Office og Dynamics fra 2008 til 2010. Han seiler opp som kandidat til å ta over hele Microsoft når Steve Ballmer trekker seg. Ballmer varslet sin avgang i forrige uke.

Elop trekker seg umiddelbart som president, CEO og styremedlem i Nokia. Han blir i stedet sjef for avdelingen som skal selges til Microsoft, Devices & Services. Det ventes at lederne for alle underavdelinger i Devices & Services følger med Elop til Microsoft.

Ny CEO i Nokia blir Risto Siilasmaa. Timo Ihamuotila beholder stillingen som finansdirektør (CFO), og overtar rollen som president. Det presiseres at han skal fungere som ordstyrer for Nokias ledergruppe.

Resten av Nokia forblir under samme ledelse. Rajeev Suri fortsetter som toppsjef i Nokia Solutions and Networks.

Microsofts pressemelding presiserer at Nokia beholder sin patentportefølje: Lisensavtalen for Nokias patenter varer i ti år.

I tillegg kommer et uspesifisert beløp som Microsoft betaler for fire års rettigheter til kartplattformen HERE. På sin side får Nokia tilgang til Microsoft-patenter til bruk i HERE, og Microsoft har opsjon på å utvide patentavtalene rundt HERE til evig tid.

Nokia og Microsoft er enige om en finansieringsavtale som skal gjøre det lettere for Nokia å holde seg flytende fram til kjøpet fullføres.

Nokia får tilgang til 1,5 milliarder euro fra Microsoft, som skal betales tilbake når kjøpet fullføres.

Microsoft legger til at de skal bygge en ny datasentral i Finland for å betjene europeiske kunder.

Denne datasentralen vil krever over en kvart milliard dollar i investering og drift de kommende årene, heter det.

De to toppsjefene, Steve Ballmer og Stephen Elop, beskriver «The Next Chapter» i et åpent brev undertegnet «Steve & Stephen». Her heter det blant annet:

Microsoft har forpliktet seg og sine ressurser til å fremme Nokias apparater og tjenester. Vi kan nå realisere det fulle potensialet til Windows-økosystemet, og tilby de mest uimotståelige opplevelsene for folk hjemme, på jobb og overalt ellers.

I Microsofts pressemelding står det at Microsoft tar sikte på å styrke seg i markedet for mobile enheter «gjennom raskere fornyelse, økte synergier og enhetlig varemerking og markedsføring». Microsoft overtar varemerkene til Nokias to mobiltelefonfamilier Lumia og Asha. Varemerket Nokia vil fortsatt eies og styres av Nokia, og vil lisensieres til Microsoft «for bruk med Nokias nåværende mobiltelefonprodukter». Nokia som varemerke for smartmobiler vil antakelig dø ut etter hvert som apparatene fornyes.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.