Microsoft-konkurrent skrur av nett på TV

Amerikanske NetChannel, som har Telenor Venture på eiersiden, stenger nett-TV-tjenesten sin. Dermed kan 10.000 abonnenter kreve å få pengene sine refundert.

Amerikanske NetChannel, som har Telenor Venture på eiersiden, stenger nett-TV-tjenesten sin. Dermed kan 10.000 abonnenter kreve å få pengene sine refundert.

NetChannel har til nå blitt regnet som en av de største konkurrentene til Microsoft-eide WebTV Networks Inc..

Web TV kan påberope seg en viss suksess med over 300.000 abonnenter etter lansering av WebTV Classic og WebTV Plus. Likevel er det langt igjen til én million abonnenter som WebTV har sagt er målet innen utgaven av 1998.

NetChannel, som er i nær kontakt med Oracle-selskapet NCI, har på sin side kun klart å skrape sammen rundt 10.000 i løpet av knapt ett år.

NetChannel har solgt nett-tilgangen sin med Thomson Multimedias RCA set-top bokser til 200-250 dollar per enhet. Boksene kan kobles til TV-apparatet og telefonkabelen. NetChannel bruker en Elektronisk Program Guide (EPG) som blant annet gir brukerne mulighet til å personalisere webtjenester innenfor nyheter, underholdning, livsstil, sport, utdannelse og finans.

Nå kan disse abonnentene kreve å få refundert pengene de har investert for å få web-tilbud på Tv-skjermen. Det er ukjent hvor mye dette vil koste Thomson Consumer Electronics (og i neste omgang NetChannel).

Jim Gustke i markedsavdelingen til NetChannel opplyser til MSNBC at selskapet restrukturerer og utvikler nett-tjenester for andre plattformer. Bare den siste uken skal 16 stykker av de drøyt 100 ansatte ved hovedkvarteret i det sydlige San Francisco måtte forlate sine stillinger. NetChannel satser imidlertid på å få med investorgruppen på videre drift.

Gustke sier til CNets News.com at én av de viktigste grunnene til nedleggelsen av nett-TV-tjenesten er at de ikke nådde minimum-massen av kunder som de trengte for å drive videre på et økonomisk forsvarlig grunnlag. Dessuten var det et behov for å bruke ressursene på en løsning som bedre leverer en forbedret Tv-opplevelse som de har forsøkt å selge til kundene.

Det har i lengre tid blitt spekulert i om America Online skal ta over selskapet for å skape sin egen AOL-TV-tjeneste, men dette har til det siste blitt avvist av flere talsmenn for selskapet.

Likevel hevder News.com og The Wall Street Journal Interactive Edition at det i november i fjor ble inngått en avtale med AOL om finansiering av NetChannel frem til en avtale forelå og overtagelsen var et faktum. AOL skal ha trukket seg fra denne avtalen i mars, og samtalene skal senere ha strandet.

I overgangen mars/april ble det virkelig krise da investorene i NetChannel måtte trå til etter konkursrykter og ansatte som ryddet pultene.

Blant investorene finner vi norske Telenor Venture som eier 3,3 prosent og har trådt støttende til underveis. NetChannel signaliserte i oktober i fjor at de gjennom NetChannel Europe med base i London hadde planer om lansering i Skandinavia, Tyskland og Frankrike.

Ifølge den norske nyhetstjenesten Origo var det den gang samtaler i gang med norske innholdsleverandører. Denne måneden kom så meldingen om at den europeiske avdelingen var kjøpt opp av den amerikanske kabeloperatøren NTL Inc. for rundt én million dollar (rundt 7,5 millioner kroner).

Samtidig har WebTV Networks posisjonert seg i forhold til British Telecom (BT); BT skal sørge for tilgang gjennom BT Internet. Samarbeidspartnerne får også hjelp av Pace Micro Technology og Philips Electronics til utvikling av set-top-boksene.

Til toppen