Microsoft lar flere Windows-versjoner «dø» i dag

Slutt på sikkerhetsoppdateringer til Windows 8 og mange minibanker.

De aller siste sikkerhetsoppdateringene til Windows 8 vil bli utgitt i kveld. For å sikre maskinen i framtiden kreves det en oppgradering til Windows 8.1 eller Windows 10.
De aller siste sikkerhetsoppdateringene til Windows 8 vil bli utgitt i kveld. For å sikre maskinen i framtiden kreves det en oppgradering til Windows 8.1 eller Windows 10. Bilde: Microsoft Sverige
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. jan. 2016 - 12:13

Dagen i dag kan oppleves som litt dramatisk for mange Windows-brukere. For når Microsoft senere i dag kommer med sikkerhetsoppdateringer til selskapets produkter, vil dette være siste gang dette skjer for flere ganske Windows-versjoner som er ganske utbredt.

Det som kommer som den største overraskelsen, selv om det egentlig har vært kjent i flere år, er at Microsoft ikke lenger vil utgi sikkerhetsoppdateringer til Windows 8.

Gå til Windows 8.1 eller 10

Det er nå mer enn to år siden Microsoft kom med Windows 8.1-oppdateringen, som tilbys gratis til Windows 8. Installerer man denne, er man garantert sikkerhetsoppdateringer fram til med den 10. januar 2023, dersom man ikke velger å gå videre til Windows 10 og oppdateringer i alle fall fram til den 14. oktober 2025.

Trolig er det ikke så veldig mange som fortsatt bruker Windows 8. Blant dem som besøker digi.no med en Windows-pc, er andelen på omtrent 1,5 prosent.

I de fleste tilfeller skyldes dette nok et bevisst valg, for Microsoft har i lang tid sørget for å minne Windows 8-brukerne på at de bør oppdatere til Windows 8.1. Oppdateringen gjøres riktignok gjennom Windows Store i stedet for på det stedet Windows-brukerne var vant med fra før av – Windows Update. Men når man først har kommet til riktig sted og takker ja til oppdateringen, går det mest av seg selv.

Oppdatering til Windows 8.1 er også en forutsetning for senere å kunne oppgradere pc-en til Windows 10. Heller ikke Internet Explorer 11, som fra i dag av er den eneste IE-versjonen som Microsoft heretter skal støtte, kan brukes i Windows 8.

Automater

Windows 8 er dog ikke den eneste Windows-versjonen som Microsoft fra nå av ikke lenger vil støtte. Dette gjelder også Windows XP Embedded, som er en versjon av Windows XP beregnet for integrerte systemer. Den har vært svært populær og brukes fortsatt i alle slags automater, inkludert minibanker, bensinpumper, informasjonstavler og salgsautomater.

Microsoft har selvfølgelig kommet med Embedded-utgaver også av nyere Windows-versjoner, men mange slike automater har lang levetid og er langt dyrere å skifte ut enn en pc. Derfor er Windows XP Embedded fortsatt å finne.

For to år siden kom det fram at nesten alle minibanker globalt, inkludert i Norge, kjørte en versjon av Windows XP.

For mange av disse enhetene er nok faren for angrep uansett liten, siden de enten kjøres i lukkede nettverk eller helt uten nettverkstilgang. Risikoen er en helt annen dersom enhetene er tilknyttet internett.

Microsoft sluttet for øvrig å støtte de vanlige Windows XP-utgavene allerede i april 2014.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.