Microsoft lover å bli snillere med alle

Microsoft lover å bli snillere med alle

Microsofts har offentliggjort tolv løfter om større åpenhet og frihet, blant annet for å unngå nye rettssaker.

Microsoft annonserte i går et utvalg med to frivillige læresetninger som skal fungere som retningslinker for den videre utviklingen av Windows-plattformen for vanlige PC-er globalt. Disse prinsippene skal gjelde fra og med Windows Vista.

Brad Smith, Microsofts sjefrådgiver innen juridiske spørsmål, sa under en tale i går at prinsippene fortsatt vil anvendes etter at store deler av den amerikanske antitrust-kjennelsen forfaller i november 2007.

- Disse frivillige prinsippene er ment å tilby bransjen og konsumenter fordelene ved stadig innovasjon, samtidig som de skaper og bevarer robuste muligheter for konkurranse. Prinsippene inkluderer og forlenger bestemmelsene fra den amerikanske antitrust-kjennelsen, sa Smith.

Det dreier seg i alt om tolv læresetninger, delt inn i tre kategorier - valgmuligheter for PC-produkter og kunder, mulighet for utviklere og interoperabilitet for brukerne.

Microsoft har forpliktet seg til å designe Windows og lisensiere det med kontraktbetingelser som gjør det enkelt å installere programvare fra andre enn Microsoft, samt å konfigurere Windows-baserte PC-er for bruk av programvare fra andre enn Microsoft i stedet for, eller i tillegg til Windows-funksjonalitet. Det er særlig Internet Explorer og Windows Media Player det tenkes på her.

Microsoft har også forpliktet seg til å gi utviklere av applikasjoner og nettsteder muligheten til å bygge innovative produkter basert på Windows-plattformen, inkludert produkter som direkte konkurrerer med Microsofts egne produkter.

Dette gjelder blant annet programmeringsgrensesnittene (API-ene) internt i Windows. Microsoft er blitt pålagt å legge fram detaljer om alle interne Windows-grensesnitt i operativsystemet, for eksempel for nettleseren og mediespilleren. Dette lover selskapet å gjøre. På denne måten skal Microsofts konkurrenter i disse kategoriene kunne koble programvare til Windows for å motta tjenester på samme måte som de innebygde Windows-programmene gjør.

Microsoft skriver at det i framtiden skal sikre at alle grensesnitt i Windows som benyttes av et annet Microsoft-produkt, for eksempel Office eller Windows Live, vil bli tilgjengelig for bruk av det generelle utviklerfellesskapet. Dette betyr ifølge Microsoft at alt som Microsoft-produkter kan gjøre når det gjelder måten å være knyttet til Windows på, også vil kunne gjøres av konkurrerende produkter.

Dessiten lover selskapet å møte kundenes behov knyttet til interoperabilitet. Dette vil gjøres på måter som gjør det mulig for kundene å kontrollere sine data og utveksle informasjon sikkert og pålitelig på tvers av ulike datasystemer og applikasjoner.

Alle de tolv læresetningene eller prinsippene er publisert på denne siden.

- Microsoft er forpliktet til både å overholde antitrust-lovgivningen og til å ha en vedvarende og konstruktiv dialog med regjeringer og andre i bransjen, både i USA og rundt om i verden, sa Smith. Han la til at det i tillegg til de tolv læresetningene, vil kunne gjenstå andre problemer og spørsmål som må tas opp av reguleringsorganer, både nå og i framtiden.

- Vi mener ikke at Windows Principles vil kunne svare på ethvert spørsmål som blir stilt av reguleringsmyndigheter og konkurrenter. Likevel, det faktum at det finnes ubesvarte spørsmål bør ikke hindre opptakelse av et bredt sett med prinsipper i områder hvor det er klarhet og konsensus, uttalte Smith, og understreket at Microsoft ønsker en åpen og konstruktiv dialog reguleringsmyndighetene i forkant av lanseringen av nye produkter og teknologier.

Microsoft vil evaluere de tolv læresetningene minst hvert tredje år. Alle endringer vil bli offentliggjort på selskapets nettsted.

Til toppen