– Microsoft må tilpasse seg

Dette må de gjøre for å hevde seg i nettbrett-krigen.

– Microsoft må tilpasse seg
Microsoft klarte ikke engang å slå Barnes & Noble i nettbrettmarkedet med sine Surface-brett i fjerde kvartal. Apple er fremdeles soleklar markedsleder, men må se andelen falle. Bilde: Jonathan Alcorn/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

IDC er ute med rykende ferske tall for nettbrettmarkedet for fjerde kvartal 2012. Antall leverte nettbrett endte på sterke 52,5 millioner enheter i kvartalet, noe som er mer enn hva analytikerne hadde regnet med. Markedet for nettbrett steg med 75,3 prosent i kvartalet sett i forhold til samme kvartal året før, og med 74,3 prosent fra foregående kvartal.

Årsaken er lavere priser, en stor økning til tilgjengelige enheter og ikke minst et knallgodt salg i forbindelse med julehøytiden.

Det er selvsagt Apple som er største aktør, med en markedsandel på 43,6 prosent med 22,9 millioner enheter. Dette er en vekst på 48 prosent fra året før, men selskapet må se at de taper markedsandeler.

I fjerde kvartal 2011 hadde Apple kontroll over 51,7 prosent av markedet. På andre plass finner vi Samsung, som har en imponerende vekst (263 prosent fra fjerde kvartal 2011) men med en markedsandel på 15,1 prosent. Amazons Kindle Fire-familie er den tredje største aktøren med en markedsandel på 11,5 prosent.

(Saken fortsetter under grafen)
Chart: Top Five Worldwide Tablet Vendors, 2012Q4 Five Quarter Market Share Change (Units)Description: Worldwide Quarterly Tablet TrackerIDC's Worldwide Quarterly Tracker provides total market size and vendor share for both the Tablet and eReader markets in 46 countries. Detailed segmentation is provided by CPU, operating system, connectivity type, screen size and resolution, storage, distribution channel, and customer segment. Measurement for this tracker is in units, value, and end-user price. For more information, or to subscribe to the research, please contact Kathy Nagamine at 1-650-350-6423 or knagamine@idc.com. Further detail about this tracker can be found at:http://www.idc.com/tracker/showproductinfo.jsp?prod_id=81Tags: Samsung, Apple, Amazon, Asus, Barnes Noble Tablet, IDC, tracker, Q4 2012, 4Q 2012, market share, galaxy, iPad, Kindle, Transformer, Nook, 2012Q4Author: IDCcharts powered by iCharts
Interessant nok finnes det ikke et eneste Windows 8 produkt på listen over de fem største aktørene. Selv ikke Microsoft Surface klarer å hevde seg over Barnes & Noble, som har en markedsandel på 1,9 prosent og et fall på nesten 30 prosent i solgte enheter. IDC regner med at Surface solgte 900.000 enheter i fjerde kvartal.

– Det er ingen tvil om at Microsoft er kommet for å bli i nettbrett-racet. Men enhetene som er basert på Windows 8 eller Windows RT har ikke lyktes å få fotfeste i markedet i fjerde kvartal. Reaksjonene på deres Windows RT Surface var på det beste lunkne, sier analytiker Ryan Reith i IDC i en pressemelding fra analyseselskapet.

– Vi mener Microsoft og deres partnere raskt må tilpasse seg markedets realiteter med mindre skjermer og lavere priser. På lengere sikt vil kundene begynne å tro at høy-ende nettbrett med et desktop operativsystem bør koste mer enn andre nettbrett, men inntil det må den gjennomsnittlige salgsprisen på Windows 8 og Windows RT-nettbrett falle for å drive volumer, fortsetter Reith.

    Les også:

Les mer om: