BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft NetPC

Microsoft, Intel og PC-produsentene har fått nok av all oppmerksomheten rundt Network Computeren. Mandag lanserte alle selskapene som står og faller med Wintel-monopolet, NetPC-initiativet, et initiativ til en PC som skal være billigere å eie enn den tradisjonelle PCen. Maskinen skal kjøre Windows programvare og være basert på Intel prosessorer.

Jens Kanden
28. okt. 1996 - 15:00

Mandag svarte Bill Gates og Microsoft på trusselen fra Network Computeren (NC). Sammen med Wintel-medsammensvorne Intel og tunge PC-produsenter som Compaq Computer Corp., Dell Computer Corp., Digital Equipment Corp., Gateway 2000 Inc., Hewlett Packard, Packard Bell NEC og Texas Instruments Inc lanserte Microsoft et initiativ for en ny, lett og billig PC - NetPCen.

Microsoft understreker i sin pressemelding at NetPC er et nytt medlem i PC-familien, ikke en erstatning - med klar adresse til NC-tilhengerne. NetPCen gjør at PC-produsentene kan lage nye PCer basert på Windows og Intel som gjør det billigere å eie en PC i form av lavere innkjøpspris og supportkostnader. Microsoft fremhever fordelen ved at bedrifter kan bygge på eksisterende treningsrutiner, utviklingsmetoder og, ikke minst, investeringer gjort i Windows og Windows-applikasjoner.

NetPCen er basert på Microsofts "Zero Administration" og Intels "Wired for Management" initiativ, som begge er initiativ beregnet på å gjøre det enklere og billigere å eie en PC. Maskinen skal bygge på standard komponenter, blant annet Intels 100MHz Pentium Pro, med innebygd nettverk-adapter eller modem i en lukket kasse - for å hindre brukere å tukle med maskinen.

Lanseringen av NetPC er et tegn på at Microsoft, Intel og PC-produsentene tar trusselen fra NCen på alvor, til tross for at aktørene tidligere har avvist at NCen vil få noen stor utbredelse. For Microsoft er trusselen svært alvorlig fordi NCen ser ut til å bli basert på Suns Java, noe som fører til at Microsoft kan miste sitt grep om dataskrivebordet. Intel og PC-produsentene vil tape hvis det selges hopetall av NCer som er mye rimeligere og har lengre levetid enn PCer. Dog innser alle aktørene at kunder er lei av å betale i dyre dommer for PCer som koster en formue å holde i drift.

Det blir spennende i tiden fremover og følge NCen som støttes av selskaper som Sun og Oracle i et forsøker på å fravriste Wintel grepet om dataskrivebordet. Detaljer om Suns nye JavaStation NC følger tirsdag ettermiddag i digi:data. Det er helt sikkert at Wintel aktørene ikke vil gi opp noe som helst uten en kamp. NetPC-initiativet er et bevis på det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.