Microsoft og Intel vil få fart på bruk av blockchain i bedrifter

Lanserer nytt rammeverk og samarbeid.

Illustrasjon.
Illustrasjon. (Bilde: Colourbox)

Lanserer nytt rammeverk og samarbeid.

Microsoft annonserte nylig et nytt rammeverk som ifølge dem selv skal gjøre det enklere for bedrifter å ta i bruk blockchain-teknologi for økt sikkerhet og personvern. Programvaregiganten har fått med seg Intel som partner. Sistnevnte skal levere maskinvare og også være partner innenfor programvareutvikling. 

Som en del av samarbeidet vil Microsoft, Intel og andre blockchain-selskaper bygge et nytt blockchain-rammeverk rettet mot bedriftsmarkedet. Rammeverket har fått navnet Coco Framework, og er basert på åpen kildekode. Ifølge en pressemelding er planen å publisere koden på GitHub i 2018.

Vil løse blockchains mange utfordringer 

Microsoft skriver i pressemeldingen at blockchain-teknologi i dag kan være komplisert å ta i bruk hvis man skal ivareta blant annet sikkerhetskravene til større bedrifter. Det nye Coco-rammeverket skal redusere kompleksiteten, samtidig som det skal løse en del andre problemer med blockchain – som lav transaksjonshastighet og dårlig skalerbarhet.

Gjennom samarbeidet med Intel kan Coco-rammeverket bruke Intel Software Guard Extensions (Intel SGX), en maskinvarebasert løsning for applikasjonsutviklere som ønsker å beskytte programkode og data mot innsyn og endringer – et såkalt «Trusted Execution Environment» (TEE). Enkelt fortalt betyr det at du har en «svart boks» du lagrer deler av blockchain-koden din i. Intel SGX består av et sett med CPU-instruksjoner som kan beskytte kode og data under eksekvering, og teknologien kan skape private områder i CPU-en og i systemminnet hvor kode og data er beskyttet. Coco støtter for øvrig også en annen TEE, Microsoft Virtual Secure Mode (VSM). 

I Coco-løsningen vil transaksjonsdata lagres i kryptert form, i motsetning til i tradisjonelle blokkjeder hvor data lagres i klartekst (slik at hvem som helst kan se historiske data). Sensitive blockchain-data vil være beskyttet inntil de åpnes i en Intel SGX-«enklave», av et program som har tillatelse til det. Du kan lese mer om hvordan dette fungerer i dette blogginnlegget hos Intel.

1600 transaksjoner i sekundet

I en tradisjonell blockchain-løsning er det en del «overhead» på grunn av «proof of work» – en CPU-intensiv konsensusmekanisme som skal sikre at ingen har tuklet med innholdet i blokkjeden.

I Microsoft og Intels løsning er behovet for proof of work helt eliminert, noe som gjør at Coco skal klare mer enn 1600 transaksjoner i sekundet. 

I en tradisjonell blockchain-løsning er det én leder som skaper og verifiserer nye blockchain-transaksjoner, og så må andre noder verifisere blokken på nytt før den blir lagt inn i blokkjeden. Med Intel SGX hopper man over denne re-verifiseringen helt og holdent, noe som gir økt transaksjonshastighet.
I en tradisjonell blockchain-løsning er det én leder som skaper og verifiserer nye blockchain-transaksjoner, og så må andre noder verifisere blokken på nytt før den blir lagt inn i blokkjeden. Med Intel SGX hopper man over denne re-verifiseringen helt og holdent, noe som gir økt transaksjonshastighet. Foto: Intel

Ifølge Microsoft vil Cocoa-rammeverket være kompatibelt med en hvilken som helst blockchain ledger-protokoll, og kan fungere både som en skyløsning eller driftet lokalt. De første implementeringene av Coco-rammeverket vil inkludere R3 Corda, Intel Hyperledger Sawtooth, J.P. Morgan Quorum og Ethereum.

Du finner mer informasjon om Coco, og lenke til et teknisk whitepaper her

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen