Microsoft og Oracle vurderer norske økonomisystemer

Microsoft og Oracles planer om norske, enkle økonomisystemer får nok mange kunder til å smile, men norske programvareselskaper som Visma er truet.

Amerikanske programvareleverandører har utkonkurrert og overtatt markedene til svært mange europeiske og norske programvareselskaper. Men ett felt har på grunn av kompleksitet og krav om nasjonal tilpasning sluppet unna: Det finnes et stort utvalg av europeiske leverandører av systemer for regnskap, personale og andre bedriftssystemer. Disse retter seg først og fremst mot de små og mellomstore bedriftene, for de mange av de store aktørene har kjøpt systemer fra SAP eller Oracle.

Men i USA har Microsoft og Oracle kommet langt med enklere versjoner for mindre bedrifter. Mindre bedrifter kan ikke kjøpe seg kompliserte systemer, men Bcentral og Netledger-løsningene tilbys brukt over Internett (en såkalt ASP-løsning). Alt kan gjøres med en nettleser og både data og systemer veldikeholdes profesjonelt på en datasentral.

Bcentral og Netledger er blitt populære i USA, men Europa utgjør et meget attraktivt marked med sine mange små bedrifter.

Dette gjelder spesielt i Norge.
Trussel
  • Bo Hjort Christensen, studierektor ved BI og analytiker av det norske ERP-markedet, mener at Microsoft kjøp av Great Plains er en større trussel for de norske økonomisystem-leverandørene. Dette er en reell trussel, særlig når man tenker på Microsofts muligheter og vilje til å selge samlepakker og legge ved produkter i Windows. Men andre inntrengere vil få det tøft i det overfylte norske markedet, mener Christensen. Microsoft vil kunne utfordre Visma, Mamut og en rekke små aktører.
  • - Oracle og Microsoft kan sikkert lansere norske løsninger, men kravene til nasjonale tilpasninger og vedlikehold er store. Vi skal nok klare å leve med dette, sier Visma-sjef Øystein Moan til digi.no. Microsoft vil nok først prøve seg på de større europeiske landene først.

Oracle lanserte mandag en stor oppgradering av Netledger. Her får du systemer for regnskap, lønning, timeføring og regninger, kostnadsføring, betaling av regninger over nettet, salgsstøtte og nettsted med nettbutikk. Hele pakken koster 800 kroner i måneden per bruker og kan brukes av alle bedrifter med opptil 250 ansatte.
Microsofts tilbud inneholder verktøy for regnskap, innkjøpstyring, nettbetaling, Internett-sider med butikk, salgsstøtte og markedsføring. Komponentene er stykkpriset og totalprisen minner om Oracles tilbud.

Her kan du lese en test av regnskapssystemet til Microsoft og Oracle (obs: den forrige versjonen).


Det kan bli tøft å møte de amerikanske prisene og deres enorme markedsmakt for norske leverandører. I jakten på nye markeder tyder mye på at både Microsoft og Oracle planlegger europeiske versjoner. I Oracles tilfelle ligger mye klart - selskapet inngikk for tre uker siden avtale med Telenor om å tilby storebrorpakken, den fullblåste Oracle Business Suite, som ASP-løsning til norske kunder.

Telenor ASA er det første Internett-selskapet i Europa som skal tilby alle Oracle-produktene til sine kunder, og det fortelles at selv om Norge er lite, kan norske versjoner av Netledger komme snart.

- Det er ikke tatt noen avgjørelse om lansering utenfor USA, men Norge står på topp på listen over land når dette skal gjøres, bekrefter Harald Løvvik, markedsdirektør hos Oracle Norge, overfor digi.no.


Løvvik tror Microsoft også planlegger europeiske versjoner av sitt tilbud:

- Dette vil endre strukturen på hele økonomisystemmarkedet i Norge, sier Løvvik på en diplomatisk måte.

Microsoft arbeider med en ny versjon av Bcentral og da har selskapet lovet europeiske versjoner. Men når dette kan komme, kan ikke SMB-ansvarlig i Microsoft Norge Brynjar Skauvik si noe om.

Skaugvik understreker at Microsoft raskt kan lage europeiske og norske versjon er av flere Bcentral komponenter, men særlig regnskapssystemet krever mye nasjonale tilpasninger.

Til toppen