JUSS OG SAMFUNN

Microsoft presset partnere til å si ja til Open XML

Sveriges ubetingede støtte til Microsofts format, kan ha kommet som en følge av utilbørlig press.

29. aug. 2007 - 08:36

Mye står på spill for Microsoft for tiden. 2. september skal det stemmes over om Microsoft Open XML skal godkjennes som en ISO-standard ved siden av det eksisterende Open Document Format.

Microsoft er i dag totalt dominerende på kontorstøttesystemer, mye takket være formatet som brukes. Dersom store deler av verden går over til et annet format, vil det gå hardt utover en av Microsofts viktigste inntektskilder.

I går kom det frem at Sverige gir et ubetinget ja til å stemme for at Microsofts Open XML-format skal bli en ISO-standard. Det skjedde etter at mange selskaper i siste liten bestemte seg for å delta i avstemmingen.

Ifølge Computer Sweden skal Microsoft Sverige ha tilbudt ekstra markedsføringsmidler til partnere som deltok på standardmøtet der Sverige bestemte seg for ubetinget å si ja til å godkjenne Microsofts dokumentformat, Office Open XML (OOXML) som en ISO-standard.

Computer Sweden har fått tilgang til epostkommunikasjonen mellom Microsoft og flere av deres svenske partnere. Der skriver Microsoft Sverige blant annet at de "forventer" at partnerne deltar på det svenske standardinstitutets (SIS) avstemmingsmøte.

I eposten står det blant annet:

”[Partnerföretagen] behöver inte diskutera det tekniska innehållet i specen men vara beredd att ge några argument för varför de röstar ja – dessa kommer ni att få av Microsoft.”

- Det var dårlig formulert og skulle aldri ha blitt sendt ut, sier Klas Hammar, forretningsdirektør i Microsoft Sverige, til Computer Sweden.

Han hevder at denne epostkommunikasjonen bare har gått ut til noen få partnere.

For å kunne stemme, må man være medlem av SIS. Innmmeldingsavgiften er på 15.000 svenske kroner, og når mange selskaper plutselig blir medlem rett i forkant av en viktig avstemming, kan det tolkes som at man kan kjøpe stemmer til fordel for sin sak. Dette benekter imidlertid Microsoft Sverige.

- Vi kjøper ikke ja-stemmer. Det ville være galskap å tro at vi kan gjøre det, sier Hammar, til Computer Sweden.

Avgiften måtte partnerne betale selv, men Microsoft lover de økt markedsstøtte og ekstra ressurser hos Microsoft til de som deltok.

Hammar tar selvkritikk for formuleringene i eposten, men han ser ingenting galt i at de oppmuntret partnere til å delta i avstemmingen.

Microsoft Norge hevder overfor digi.no at de ikke har gjort noe tilsvarende i Norge.

- Vi har vært i kontakt med de partnerne som vi vet har engasjement i Open XML av helt egne grunner, sier Eirik Lae Solberg, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, til digi.no.

I Sverige var det mange Microsoft-partnere som stilte opp på avstemmingsmøtet, men i Norge var det ifølge Microsoft bare fire partnere: Questpoint, Software Innovation, Acos og Mamut.

- Vi har ikke utøvd noe som helst press mot våre partnere. Vi ønsket ikke å drive storstilt mobilisering. Vi hadde dialog med de vi vet har sterkt engasjement for Open XML, sier Solberg, til digi.no

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.