Microsoft rydder opp i Office 97

- Filformatendringene som vi innførte i Office 97, gjør det svært vanskelig å dele dokumenter med brukere av tidligere versjoner. Vi ber om unnskyldning for besværet vi kan ha forårsaket på dette området.

- Filformatendringene som vi innførte i Office 97, gjør det svært vanskelig å dele dokumenter med brukere av tidligere versjoner. Vi ber om unnskyldning for besværet vi kan ha forårsaket på dette området.

Observante nettstreifere vil ha registrert kilden til sitatet ovenfor - et "åpent brev til brukere av Office 97" fra Richard Fade, vice president i Microsofts avdeling for "Desktop Applications". Brevet har vært tilgjengelig på Microsofts websted et par ukers tid.

Det tok altså noen måneder før det gikk opp for Microsoft at det var en alvorlig blemme ikke å la Office 97-brukere lagre sine Word-dokumenter i Office 95-format. Fil-problemet gjelder ikke Excel. Blemmen ble forsterket av Microsoft-utviklernes dårlige samvittighet. I stedet for å innrømme mangelen, prøvde de å forkle den. Office 97-brukerne fikk faktisk "Office 95" som valg på lagringsmenyen. Men det var ikke ekte Office 95-format. Det dreide seg om det generiske formatet kjent som RTF - Rich Text Format.

RTF bevarer et dokuments utseende. Men gruppeorientert tekstbehandling krever noe langt mer. Det krever at dokumentets struktur og oppbygging bevares - alt som ligger i begrepet dokumentmaler. Og dokumentmalene overføres ikke gjennom RTF, selv om Microsoft prøvde å kamuflere det ved å gi de konverterte dokumentene etternavnet doc.

Bill Gates
Bill Gates. Foto: Microsoft

Organisasjoner har gjerne felles maler for ulike typer dokumenter - fakser, brev, rapporter osv. Gjennom mange år har Microsoft vært i forkant i å utvikle gruppesamarbeidsegenskapene i sine kontorapplikasjoner. Derfor var det også nærmest ufattelig at de plutselig la dette hensynet til side. Tusener på tusener av brukere verden over erfarte at det nye filformatet førte til store problemer på områder der man ikke hadde opplevd vansker på mange år.

Tilbakemeldingene var sterke, og minst ett mektig medium trakk tilbake en opprinnelig anbefaling om å oppgradere. De mange utmerkede egenskapene i Office 97 kunne ikke oppveie den sentrale ulempen det er å ikke kunne samarbeide effektivt med brukere av Office 95.

1. juni kommer redningen. Da tilbyr Microsoft en 30-dagers fri utprøving av sin TechNet-tjeneste. Herfra vil du kunne laste ned Office 97 Resource Kit og dokumenter ("white papers") som forteller deg hvordan du bør oppgradere fra Office 95. En gang i juli kommer en ny utgave av TechNet med ekte konverteringsrutiner mellom Word for Office 95 og Word for Office 97.

Konklusjonen her på huset er at ingen må oppgradere før vi er sikre på hvordan dette virker. Inntil videre ber vi derfor om at all Microsoft-basert korrespondanse holder seg til Office 95-format - eller eldre.

Til toppen