Patentsøknad

Microsoft søker patent på byggekloss-pc

Kan gjøre oppgradering mye enklere.

Modulene i konseptmaskinen som Microsoft søker patent på, kan monteres inni hverandre og stables oppå hverandre. På toppen sitter det en hengslet skjerm.
Modulene i konseptmaskinen som Microsoft søker patent på, kan monteres inni hverandre og stables oppå hverandre. På toppen sitter det en hengslet skjerm. (Bilde: Microsoft/United States Patent and Trademark Office)

Kan gjøre oppgradering mye enklere.

Selv om pc-markedet ikke er hva det var, så skjer det fortsatt at pc-brukere har ønsker eller til og med har behov for en kraftigere pc. For de fleste betyr dette å kjøpe en helt ny datamaskin, også om det strengt tatt ikke er noe galt med den forrige.

Spesielt gjelder brukere av bærbare pc, hvor man i beste fall kan erstatte harddisken med en SSD, samt å erstatte minnemodulene med noen som har større kapasitet.

I stasjonære pc-er med full størrelse, er det fullt mulig å skifte ut stort sett alle komponenter. Men mengden av ulike kabler, sokler og kontakter bidrar fortsatt til at dette er noe bare spesielt interesserte gir seg i kast med.

Modul-pc

Dette er muligens bakgrunnen for at Microsoft nå har søkt om patent på en modulbasert pc, en i utgangspunktet stasjonær maskin som er satt sammen av enkelt utskiftbare moduler, som igjen kan være oppbygget av moduler.

Det ser ut til at den nå publiserte patentsøknaden har blitt oppdaget først av VentureBeat.

– For eksempel kan en modulbasert databehandlingskomponent inkludere en boks med et prosesseringssystem, en annen boks med et minnesystemet, enda en boks med en trådløs kommunikasjonsenhet og så videre. Disse boksene kan konfigureres til å være «swappable» innenfor selve kabinettet for å endre den ønskede funksjonaliteten, slik som å oppdatere prosesserings-, minne- og/eller nettverksressursene til en databehandlingsenhet. På denne måten kan databehandlingsenheten lett endres og modifiseres av en bruker, på en intuitiv måte, uten å kreve detaljert kunnskap om maskinvaren, skriver Microsoft i patentsøknaden.

Det foreslås også andre typer moduler for blant annet grafikkprosessering, lagring, høyttalere, bevegelsesgjenkjenning, inndata-enheter, holografisk projisering og tilkoblingsgrensesnitt

Datamaskinen som er beskrevet i patentsøknaden, inkluderer også en skjerm som er festet til toppen med et hengsel.

Ara

Konseptet minner mye om det Google forsøker å gjøre med Project Ara, hvor det er smartmobiler og nettbrett som er satt sammen av utskiftbare moduler. Det har vært ganske stille på denne fronten en stund, men det skal være ventet en lansering i løpet av året.

VentureBeat skriver at Acer allerede har lansert en noe lignende, modulbasert pc, Revo Build. Men dersom tanken bak konseptet er å revitalisere pc-markedet, kreves det at en felles standard utforming av modulene og grensesnittene mellom dem. Det kreves også betydelig støtte og forpliktelser fra partnere, slik at utvalget av moduler gjør at man som kunde har mange moduler å velge mellom.

Til toppen