Microsoft sprer seg enda et hakk

Microsoft planlegger enda en utvidelse. Denne gangen er det antispion-programvare, røper Bill Gates.

Microsoft planlegger enda en utvidelse. Denne gangen er det antispion-programvare, røper Bill Gates.

Microsoft brer sine mektige hender utover til stadig nye produkter og tjenester. Etter å ha lagt monopol-anklagene bak seg, er Bill Gates og Steve Ballmer åpenbart lite nervøse for å møte nye anklager om misbruk av markedsmakt.

Microsoft har i løpet av et år kjøpt et antivirus-selskap, lansert en nettmusikkbutikk og arbeider med en Google-konkurrent. Alt skjer med utgangspunkt i markedsmakten Windows og Internet Explorer gir.

Antivirus-produktene lar seg vente på, men nå lover Bill Gates å fylle et hull som har vært åpenbart lenge. Microsoft planlegger programvare som stopper såkalt spionprogramvare, avslørte Gates på fredag.

Spionprogramvare er programmer som umerket følger med når man ber om å få installert for eksempel fildelingsprogrammet Kazaa. Vanligvis overvåker spionprogrammene hvilke nettsider som blir besøkt og viser uønsket reklame. I tillegg til irritasjonen, stjeler programmene plass, ytelse og båndbredde. Etterhvert som spionprogrammene blir mange på en maskin kan de gjøre maskinen ustabil.

Gates vil ikke si noe om i hvilken form eller når antispion-løsningene til Microsoft vil bli lansert.

Det er dog vanskelig å se at Microsoft skal ta seg betalt, hvertfall for basisversjonen. En rekke nisjeleverandør, blant annet svenske Lavasoft, deler ut enklere versjoner av sine programmer gratis. Disse selskapene er trolig nervøse for at Microsoft inkluderer en antispion-løsning sammen med Windows.

Til toppen