Microsoft taper penger på lomme-Windows

Ferske tall viser både hvilke gullgruver Windows og Office er og hva Microsoft investerer i for å bygge seg opp fremover.

Ferske tall viser både hvilke gullgruver Windows og Office er og hva Microsoft investerer i for å bygge seg opp fremover.

Amerikanske selskaper rapporterer ikke til børsen, de sender ut pressemeldinger og sender senere mer detaljerte rapporter til SEC, det amerikanske svaret på Kredittilsynet.

I Microsoft sin kvartalsrapport til SEC må selskapet oppgi omsetning og resultater for sine forskjellige divisjoner, noe som alltid byr på interessant lesning.

For tallene understreker hvilket seddeltrykkeri Office og Windows er for Microsoft. Totalt omsatte Windows-divisjonen for 2,44 milliarder dollar og satt igjen med 1,97 milliarder dollar, altså en margin på 80,7 prosent, en økning på to prosent siden samme kvartal i 2001.

Office-divisjonens tall er ganske like: en omsetning på 2,41 milliarder dollar og et resultat på 1,88 milliarder dollar.

Men så er det slutt på marginene som ser ut som komma-feil. For server-programvare-divisjonen arbeider i et mer tradisjoelt konkurranseutsatt marked og har et overskudd på 498 millioner dollar etter en omsetning på 1,67 milliarder dollar.

Bare disse tre divisjonene går med overskudd. Tall fra de andre aktivitetene viser hvor Microsoft arbeider med å bygge seg opp.

Microsofts Home and Entertainment-divisjon med både PC-spillene og Xbox tapte 348 millioner dollar etter et salg 1,28 milliarder dollar. Årsaken er grei - analytikere mener at Microsoft selger hver Xbox-maskin med et tap på 100 dollar, skriver Reuters.

Dette gjør selskapet for å bygge seg markedsandel og senere selge spill med fortjeneste.

Xbox er en ny satsing, så her har Microsoft styring med tapene. Verre for Microsoft er det at Windows CE-gruppen som leverer mini-versjoner av Windows til lommemaskiner, TV-bokser og mobiltelefoner går med tap. Dette har Microsoft holdt på med siden midten av 90-tallet, men gruppen omsatte bare for 21 million dollar og tapte 39 millioner. Det er dog en bedring fra fjerde kvartal 2001 da omsetningen var på 17 millioner dollar og tapet på 61 millioner dollar.

Microsoft Internett-portal og ISP-virksomhet, MSN, tapte 157 millioner dollar i fjerde kvartal etter en omsetning på 596 millioner dollar, mens Business Solutions, som inkluderer økonomisystemene fra Great Plains og nylig oppkjøpte danske Navision, tapte 93 millioner dollar etter en omsetning på 139 millioner dollar

Til toppen