JUSS OG SAMFUNN

Microsoft tapte patentsak, endrer Word

Får gigantbot, men unngår å trekke programmet tilbake fra markedet.

23. des. 2009 - 09:25

Microsoft tapte i går anken i rettsstriden med I4I, om bruk av sistnevntes patenterte XML-teknologi i tekstbehandlingsprogrammet Word.

Kjennelsen i United States Court of Appeals for the Federal Circuit opprettholder dommen fra en lavere rettsinstans, der Microsoft tidligere i år ble idømt en bot på 290 millioner dollar for dette forholdet.

Retten opprettholder også kravet om at programvaregiganten må trekke alle kopier av Word 2007 eller Office 2007 som inneholder i4i sin patenterte XML-editor fra markedet innen 11. januar 2010. Eldre versjoner av programmet er ikke berørt. Det melder en rekke amerikanske medier, deriblant nyhetsbyrået Reuters.

De berørte programmene blir imidlertid ikke fjernet fra butikkhyllene. I stedet vil Microsoft fjerne funksjonalitet fra sin programvare.

- Vi har forberedt oss på denne muligheten etter rettsavgjørelsen i august, og har satt i gang arbeidet med å fjerne denne funksjonen som er lite brukt fra disse produktene, heter det i en uttalelse fra Microsoft.

Videre sier selskapet at de forventer å ha nye versjoner av Office og Word 2007 klare innen fristen som er satt. Betaversjonene av Word 2010 og Office 2010 som nå er tilgjengelig for nedlasting skal ikke inneholde kode som bryter med I4Is patent.

Samtidig avviser de ikke at de kan komme til å anke saken videre i rettssystemet, enten ved å be om en ny høring i ankedomstolen eller ved en anke til USAs høyesterett.

I4Is ledelse har tidligere uttalt at målet deres ikke er å stoppe salget av Word, men at Microsoft skal fjerne koden som krenker patentet.

- Vi er særlig fornøyd med rettens beslutning om å opprettholde forføyningen (salgsnekt, journ.anm.). Det er et viktig skritt for å kunne beskytte åndsverket til små oppfinnere, heter det i en uttalelse fra I4I.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.