Microsoft tar en større del av kaken

PC-prisene har stupt nedover de to siste årene fordi prosessorer og andre komponenter blir billigere. Men Windows-lisensen har blitt langt dyrere - relativt sett - fordi Microsoft ikke har kuttet sine priser.

PC-prisene har stupt nedover de to siste årene fordi prosessorer og andre komponenter blir billigere. Men Windows-lisensen har blitt langt dyrere - relativt sett - fordi Microsoft ikke har kuttet sine priser.

Bill Gates for en stadig større andel av prislappen du betaler i PC-butikken. Dette viser tall som avsløres i rettssaken det amerikanske justisdepartementet har anlagt mot Microsoft. De relativt sett høyere prisene kan svekke Microsofts argument om at deres dominans ikke skader kunden.

Forklaringer fra ledere i Compaq og HP avslører en av Microsofts største hemmeligheter - hva koster en Windows 95/98-pakke når en PC-leverandør kjøper et større antall. Avhør av ledere fra HP og Compaq viser at prisen for en lisens variere helt fra 50 til 86 dollar for en mindre PC-leverandører. De største leverandørene, som Compaq og HP selv, betaler bare 35 dollar, skriver nyhetstjenesten Cnet.

Microsoft har ikke endret prisene sine på flere år, men det har PC-leverandørene. Komponent-prisene har falt dramatiske de siste årene og i USA selges det nå PCer til under 500 dollar (3850 kroner uten skjerm). For leverandører av slike maskiner utgjør Windows-lisensen helt opp til 14 prosent av sluttprisen. Compaq og HP sier at Windows-lisensen for noen år siden ikke utgjorde mer enn to til tre prosent for en PC til 1500 dollar (11.500 kroner uten skjerm).

For en vanlig kunde koster det 89 dollar i USA å oppgradere til Windows 98, mens en ny lisens koster 180 dollar. Postordreselskapet Ravenholm selger norsk Windows 98 for 3050 kroner inkludert moms, mens oppgradering fra en tidligere Windows-versjon koster halvparten.

Microsoft sier til Cnet at de ikke har senket prisen fordi Windows inneholder stadig flere funksjoner.

Men HP påpeker at PC-ene også får stadig nye muligheter.

- Pcene har fått nye fuksjoner og alle komponenter går stadig raskere. Likevel faller prisen, påpeker Patrick Romano, tidligere utviklingssjef for konsument-divisjonen til HP.

Forskjellen i prispolitikk understrekes av at fortjenesten til Intel og de andre leverandørene av PC-komponenter falt 5,7 prosent i fjor mens Microsofts fortjeneste steg med 40 prosent. Dessuten har prisen på en rekke andre typer programvare, blant annet avanserte databaser, falt dramatisk de siste årene.

Til toppen