Scott Guthrie er øverste leder for sky- og bedriftsmarkedet i Microsoft. Han har vært med på å transformere selskapet etter at han tiltrådte som leder. Nå omfavner Microsoft både åpen kildekode og Linux. Det skal Guthrie ha mye av æren for. Som alltid er den røde t-skjorten på, også i intervju med digi.no. Det har blitt Microsoft-toppsjefens varemerke.
Scott Guthrie er øverste leder for sky- og bedriftsmarkedet i Microsoft. Han har vært med på å transformere selskapet etter at han tiltrådte som leder. Nå omfavner Microsoft både åpen kildekode og Linux. Det skal Guthrie ha mye av æren for. Som alltid er den røde t-skjorten på, også i intervju med digi.no. Det har blitt Microsoft-toppsjefens varemerke. (Bilde: Martin Braathen Røise)
EKSTRA

Scott Guthrie – Microsoft Build 2017

Microsoft-toppsjef i eksklusivt intervju med digi.no: – Norge er et ekstremt viktig marked for oss

SEATTLE (digi.no): Les vårt eksklusive intervju med Scott Guthrie.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Norge har et fantastisk miljø for utviklere. Det skjer mye spennende på teknologifronten hos dere, sier Scott Guthrie til digi.no.

Han er toppsjef for sky- og bedriftsmarkedet i Microsoft. 42-åringen er mest kjent for sitt arbeid med webapplikasjons-rammeverket .NET.

Internt i Microsoft beskrives Guthrie som en mann som liker å ha en finger med i spillet på alle prosjektene han leder. Onsdag 10. mai satte han av 25 minutter til digi.no – som eneste nyhetsmedium i verden. 

Vært i Microsoft i over 20 år

Guthrie har jobbet i selskapet i 20 år, og begynte som utvikler der rett etter at han hadde fullført en bachelorgrad som dataingeniør ved Duke-universitetet i North Carolina.

– Jeg tok over som sjef for sky- og bedriftsmarkedet i Microsoft for rundt fem år siden. Siden jeg alltid har jobbet med programmering, har jeg hatt et stor fokus på utviklingen av Microsoft som selskap.

– Fokuset mitt har hele tiden vært å drive frem åpenhet, og sørge for at Microsoft blir mer innstilt på tilby programvare som baserer seg på fri kildekode. Å være utvikler er nok programmert inn i DNAet mitt. Denne bakgrunnen har vært helt kritisk for å få folk utenfor selskapet til å bli mer entusiastiske for det Microsoft driver med i dag, sier Guthrie til digi.no.

Koder fortsatt daglig

Selv om 42-åringen fungerer som direktør i milliard-konsernet, koder han fortsatt daglig. Samtidig leder Guthrie flere av de største prosjektene i Microsoft, og har det øverste ansvaret for alt som skjer med skyløsningen Azure.

I tillegg overser han også utviklingen av Windows Server, Microsoft SQL Server, Active Directory, Visual Studio og .NET.

Servere i Microsoft datasenter.
Servere i Microsoft datasenter. Foto: Microsoft.

– Du blir beskrevet som en leder som liker å ha finger med i spillet på alt som skjer på utviklingsnivå hos dere. Er du faktisk sånn?

– Kanskje ikke på alle, men veldig, veldig mange av prosjektene. Denne helga sendte jeg for eksempel inn kode til dagens oppdatering av Microsoft Docs (dokumentasjonsprosjektet til Microsoft journ. anm.) Jeg får et kick, samtidig som jeg blir veldig inspirert av å kode. Derfor er det helt naturlig for meg å være en del av produktutviklingen sammen med resten av utviklerne på huset.

Ikke redd for Amazon i Sverige

– Når alt kommer til alt er jeg en ingeniør med programmering som interessefelt, derfor er det også svært viktig for meg å være en del av det som skjer. På den måten får jeg også innsikt i hva som skapes her på huset, og hvordan produktene våre virker, forteller han til digi.no.

Tirsdag 4. april kom nyheten om at Amazon Web Services etablerer seg i Sverige.

Skygiganten går straks i gang med utbyggingen, og selskapet regner med at de vil ha tre nye tilgjengelighetssoner i Norden allerede i løpet av 2018.

Det betyr at det vil bli bygd minst tre datasentre på hver sin lokasjon, og med hver sin strømforsyning – koblet sammen med fiber rett utenfor Stockholm.

– Vi er størst på sky i verden

Det bekymrer ikke Guthrie nevneverdig. Ifølge ham har ikke Microsoft noen umiddelbare planer om å utvide Azure kapasitetsmessig i Norden.

– Vi har allerede stor dekning i Europa, og har foreløpig ingen planer om å utvide ytterligere i Skandinavia. Fra et norsk perspektiv – hvor det er svært gode fiberforbindelser til utlandet – ser vi ikke et stort behov for å utvide hos dere foreløpig. Men igjen: Dette er noe vi alltid utreder og ser på mens nettskyen fortsetter å vokse. Vi kommer nok til å se at Microsoft etablerer flere nye regioner i Europa i fremtiden.

– Hvem ser du som Microsofts største konkurrent i skysegmentet?

– På verdensbasis er Microsoft og Amazon de største. Sånn er også markedet i Europa og Skandinavia. I Norge er det svært mange som sverger til .Net – og derfor har nok Azure godt fotfeste hos dere. Ofte velger folk de løsningene de er best kjent med.

(artikkelen fortsetter under)

Denne dammen ble etablert av Bill Gates. Tanken var at menneskene som jobbet ved hovedkontoret i Redmond skulle ha muligheter til å omstille seg og finne roen fra arbeidet. Her svømmer det karpefisk i dammen, og fuglekvitter setter stemningen for noen minutter med avslapping for de ansatte.
Denne dammen ble etablert av Bill Gates. Tanken var at menneskene som jobbet ved hovedkontoret i Redmond skulle ha muligheter til å omstille seg og finne roen fra arbeidet. Her svømmer det karpefisk i dammen, og fuglekvitter setter stemningen for noen minutter med avslapping for de ansatte. Foto: Martin Braathen Røise

Skandinavia er svært viktig for Microsoft

– Selv om vi jobber hardt for å levere de beste tjenestene i verden, tror jeg at det som gjør oss i Microsoft sterke er at fokuset vårt ligger på å bygge de beste produktene og tjenestene for de som skal bruke dem. Jeg legger meg med tanker om å forbedre produktene våre i hodet, og står opp med igjen med de samme tankene. Hver eneste dag, forteller amerikaneren til digi.no.

Microsoft-sjefen sier at markedet i Skandinavia er ekstremt viktig for selskapet. Guthrie mener det skyldes både fordi våre regioner gjenspeiler et stort og viktig marked for IT-giganten. Men også fordi det utdannes mange gode teknologier i Skandinavia.

Den kompetansen er det viktig å kapre.

– Dere er med på å bygge gode og viktige tjenester for mange selskaper rundt omkring i verden. Vi har også flere norske utviklere som jobber hos oss, og de er med på å gjøre produktene våre bedre.

Nettskyen vil binde samfunnet sammen

Guthrie tror nettskyen kommer til å ha totalt dominans om ti år.

Han er ikke redd for at det offentlige ikke vil kaste seg på.

Microsoft-sjefen mener vi på sikt kommer til å se at det offentlige helsevesenet i Norge kaster seg på infrastrukturløsningene.

Scott Guthrie er en karismatisk leder som fortsatt skriver kode som benyttes i produksjon. 28. mai kommer han til Norge for å forelese om Azure. Her lanserer toppsjefen en rekke nyheter på keynoten til  Microsoft Build i midten av mai.
Scott Guthrie er en karismatisk leder som fortsatt skriver kode som benyttes i produksjon. 28. mai kommer han til Norge for å forelese om Azure. Her lanserer toppsjefen en rekke nyheter på keynoten til  Microsoft Build i midten av mai. Foto: Martin Braathen Røise

– Nettskyen kommer til å fungere som limet som binder samfunnet sammen. Det er spennende for meg, fordi jeg tror Azure kommer til å ha stor samfunnsmessig nytteverdi. For oss i Microsoft betyr det at vi blir nødt til å bygge bedre og mer innovative løsninger for de som benytter seg av dem. Det er hele tiden et kappløp, og det er det som gjør det så gøy.

1 000 plasser til Azure Red Shirt Dev Tour '17 revet vekk

Mandag 29. mai gjester 42-åringen Chateau Neuf i Oslo.

Der vil han blant annet snakke om Azure, mikrokontainere, serverløs databehandling, og mange av nyhetene som ble presentert på Build i Seattle for to uker siden.

Ifølge Microsoft Norge er utviklerseminaret fulltegnet. 1 000 plasser ble revet vekk på rekordtid. 

400 på venteliste

Teknologidirektør John Henrik Andersen i Microsoft Norge sier at rundt 400 stykker står på venteliste i håp om å få være med:

– Jeg ønsker å vise frem funksjonaliteten til det nye Bash-shellet og hvilke muligheter som ligger der. Jeg ønsker å lære bort mine best tips for hva som er mulig å gjøre med den nye kommandoløsningen. Det vil også bli en grundig gjennomgang av Azure. Hva må man tenke på sikkerhetsmessig?

– Hva bør du tenke på når det kommer til overvåkning av skyløsningene? Hvordan skalerer du Azure-miljøet, samtidig som du tenker på sikkerheten rundt løsningen? Mange av diskusjonene kommer rett å slett på å gå på hva som skal til for at Azure skal fungere optimalt, forteller Guthrie til digi.no.

(artikkelen fortsetter under)

Faglig påfyll for alle nivåer

Han mener seminaret vil være godt faglig påfyll for både de som anser seg selv som eksperter på Azure, og de som foreløpig ikke har noe forhold til nettskyplattformen.

Meningen med seminaret er å sørge for at deltakerne skjønner hva konseptet Azure er, og hvordan alt henger sammen.

– Når vi bare er tusen stykker blir det fort veldig intimt. På dette seminaret ønsker vi at det skal være litt mer dynamisk, slik at jeg kan kommunisere åpent med publikum. Det gjør det gøy for både meg og utviklerne som deltar. Jeg kommer ikke til å følge noen fast mal for hva jeg kommer til å snakke om, og jeg vil hele tiden være åpen for spørsmål fra salen.

Svært engasjert i alle løsningene

Digi.no har hatt flere saker fra Build.

Noe av det som har vært gjennomgående i disse sakene har vært den nye databaseløsningen Cosmos DB.

Den løsningen er også Guthrie veldig fornøyd og engasjert i.

På spørsmål om hva han synes har vært mest spennende av alle nyhetene som har blitt lansert i løpet av Build-uka blir han stille:

– Det er litt som å spørre hvilket av barna dine liker du aller best? Cosmos DB har fått veldig mye omtale, og det er bra. Jeg synes allikevel kontainer- og mikrotjenesteløsningen våre både er veldig spennende og revolusjonerende, konstaterer han.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen