Microsoft tror på kabel til Internett

- Kabelselskapene har fantastiske fordeler [...] og Microsoft vil være teknologipartneren som lar dem realisere sine vyer, sa Bill Gates under en tale til USAs kabel-tv-selskaper.

- Kabelselskapene har fantastiske fordeler [...] og Microsoft vil være teknologipartneren som lar dem realisere sine vyer, sa Bill Gates under en tale til USAs kabel-tv-selskaper.

Bill Gates talte til festmøtet som skulle markere femtiårsdagen til kabel-tv-foreningen National Cable Television Association (NCTA) i Atlanta. Gates vil selvfølgelig være mer enn bare partner. Han har sterke interesser knyttet til WebTV, og har lagt ned en milliard dollar i Comcast, USAs fjerde største kabeloperatører.

Med altomslukende interesser, hadde han knapt anledning til å la festen gå fra seg uten selvoppfyllende profetier om at det kommende tiåret vil være "en epoke med utrolige muligheter og forventninger" for kabelselskapene og deres kunder.

I talen konstaterte Gates at mange ikke tyr til Internettet for å gjøre raske oppslag, fordi det er så omstendelig å bruke modem. Med kabel(modem) derimot, er forbindelsen "alltid oppe, du behøver ikke vente på at nummeret skal slås, og farten er virkelig utrolig." Han roste kabelindustrien for å arbeide seriøst med standarder, og spådde at Moores lov om at mikroprosesser dobler sin ytelse hvert halvannet år, snart ville føre til gullkantede inntekter for den også.

På den mer forretningsmessige delen av festen, kunngjorde Gates dannelsen av en ideell gruppe kalt Cable Broadband Forum der Microsoft opptrer sammen med Intel, Lucent Technologies, Tele-Communications Inc (TCI), Cox Communications, Time-Warner og MediaOne.

Kabel-operatørene føler nok at det trengs et krafttak. 200.000 amerikanere har Internett-tilgang via kabel. Hadde de mange spådommene slått til, ville det vært flere millioner. Tilsiget er 1000 per dag. Det er på langt nær nok til å realisere fjorårets vyer, der TCI alene sa at alle konsernets forventede 23 millioner abonnenter (det har 15,7 millioner i dag) ville ha kabel-tilgang til Internett innen 2000.

Microsoft - og Intel - har tidligere kunngjort en tilsvarende innsats for teleselskapenes bredbåndsalternativ ADSL, da Universal ADSL Working Group (UAWG) ble dannet i januar i år. Det er selvfølgelig ett fett for Gates hvordan man kommer seg på Nettet, bare man gjør det. Fordelen med kabel er at teknologien er kommet lenger, og at det følgelig er større muligheter for å få gjort noe raskt, selv om fjorårets vyer allerede er til latter. Utstyrsleverandørene er enige om en standard kjent som DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specifications), slik at tilbydere ikke skal måtte binde seg til én leverandør. TCI har kunngjort avtaler med blant andre 3Com og Bay Networks, slik at forbrukere skal kunne få tak i kompatible kabelmodem fra nærmeste butikk.

Et kabelmodem kan gi brukere ved en node, for eksempel en boligblokk eller et boligfelt, Internett-tilgang i opptil 30 Mbps. Forventet båndbredde til den enkelte kan gjerne konkurrere med et antatt ADSL-snitt på 1,5 Mbps som igjen er 30 ganger så raskt som hurtigmodemer på 56 kbps.

Hovedproblemet for kabelselskapene skal være investeringene som trengs for at signalene kan gå begge veier. Tv er som kjent et ensrettet medium, mens Internett er interaktivt.

Til toppen