FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft utfordrer med Silverlight 2.0

Microsofts utfordrer til blant annet Adobe Flash kommer langt mer omfattende versjon.

13. okt. 2008 - 13:28

Microsofts visepresident for selskapets .NET Developers Division skal ifølge denne kunngjøringen komme med en viktig kunngjøring knyttet til selskapets Silverlight-teknologi i kveld, norsk tid.

Selv om det var ventet at Silverlight 2.0 først ville bli lansert under Professional Developers Conference i slutten av måneden, er det vanskelig å tenke seg hva annet dette skal kunne være. Silverlight 2.0 har kommet i flere betaversjoner det siste året.

Det er først med versjon 2.0 at Silverlight virkelig begynner å levere noe nytt. Versjon 1 var et forsiktig forsøk på konkurrere med Flash i forbindelse med blant annet videoavspilling og forholdsvis enkle, grafikkorienterte applikasjoner som kjøres i nettleseren ved hjelp av en plugin. Layouten til applikasjonene lages med oppmerkingsspråket XAML.

Versjon 2.0 inkluderer derimot en versjon av .NET Framework, noe som gjør av Silverlight-applikasjonene kan lages av utviklere ved hjelp av hvilket som helst av .NET-språkene. Dette fordi Silverlight 2.0 benytter samme Common Language Runtime (CLR) som .NET Framework 3.0.

Dette gjør at mange eksisterende .NET-utviklere kan lage Silverlight-applikasjoner ved hjelp av språk og verktøy de kjenner fra før.

I tillegg skal Silverlight 2.0 inkludere en hel del egenskaper hentet fra Windows Presentation Foundation, noe som skal åpne for ny funksjonalitet i applikasjonene.

Microsoft tilbyr Silverlight til Windows og Mac OS X. Pluginen støttes offisielt av Internet Explorer og Firefox, samt Safari for Mac. En åpenkildekode-basert Linux-versjon av Silverlight, Moonlight, lages av Mono-prosjektet, men utviklingen av denne ligger langt bak den offisielle versjonen.

Mer informasjon om Silverlight, inkludert nedlastingslenker, finnes på denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.