Microsoft utfordrer med Silverlight 2.0

Microsofts utfordrer til blant annet Adobe Flash kommer langt mer omfattende versjon.

Microsoft utfordrer med Silverlight 2.0

Microsofts utfordrer til blant annet Adobe Flash kommer langt mer omfattende versjon.

Microsofts visepresident for selskapets .NET Developers Division skal ifølge denne kunngjøringen komme med en viktig kunngjøring knyttet til selskapets Silverlight-teknologi i kveld, norsk tid.

Selv om det var ventet at Silverlight 2.0 først ville bli lansert under Professional Developers Conference i slutten av måneden, er det vanskelig å tenke seg hva annet dette skal kunne være. Silverlight 2.0 har kommet i flere betaversjoner det siste året.

Det er først med versjon 2.0 at Silverlight virkelig begynner å levere noe nytt. Versjon 1 var et forsiktig forsøk på konkurrere med Flash i forbindelse med blant annet videoavspilling og forholdsvis enkle, grafikkorienterte applikasjoner som kjøres i nettleseren ved hjelp av en plugin. Layouten til applikasjonene lages med oppmerkingsspråket XAML.

Versjon 2.0 inkluderer derimot en versjon av .NET Framework, noe som gjør av Silverlight-applikasjonene kan lages av utviklere ved hjelp av hvilket som helst av .NET-språkene. Dette fordi Silverlight 2.0 benytter samme Common Language Runtime (CLR) som .NET Framework 3.0.

Dette gjør at mange eksisterende .NET-utviklere kan lage Silverlight-applikasjoner ved hjelp av språk og verktøy de kjenner fra før.

I tillegg skal Silverlight 2.0 inkludere en hel del egenskaper hentet fra Windows Presentation Foundation, noe som skal åpne for ny funksjonalitet i applikasjonene.

Microsoft tilbyr Silverlight til Windows og Mac OS X. Pluginen støttes offisielt av Internet Explorer og Firefox, samt Safari for Mac. En åpenkildekode-basert Linux-versjon av Silverlight, Moonlight, lages av Mono-prosjektet, men utviklingen av denne ligger langt bak den offisielle versjonen.

Mer informasjon om Silverlight, inkludert nedlastingslenker, finnes på denne siden.

    Les også:

Til toppen