Microsoft utvikler fildelingssystem

Microsoft er i ferd med å utvikle et BitTorrent-lignende system for distribusjon av lovlige filer.

Microsoft er i ferd med å utvikle et BitTorrent-lignende system for distribusjon av lovlige filer.

Selv om P2P-basert fildeling stort sett forbindes med distribusjon av piratkopiert programvare og multimedia, har løsninger som BitTorrent vist at teknologien også er godt egnet for massedistribusjon av lovlig materiale. Per i dag er det først og fremst Linux-distributører som benytter BitTorrent for å begrense belastingen på egne servere.

Det er nå blitt kjent at også Microsoft arbeider med fildelingsteknologier. Et prosjekt, som kalles Avalanche, gir løfter om et fildelingssystem spesielt tilpasset distribusjon av lovlig materiale.

Avalanche kan minne om for eksempel BitTorrent ved at de delte filene deles opp i mange små biter, som så kan lastes ned fra mange forskjellige kilder - typisk andre BitTorrent-brukere som har lastet ned hele eller deler av filen en annen bruker ønsker å laste ned.

Microsoft-forskeren Pablo Rodriguez skriver på ain Avalanche-side at en utfordring med dagens BitTorrent-løsning, er at det blir stadig vanskeligere for en brukers klient å finne ut hvilken del av filen det lønner seg å laste ned først, når det totale antallet mottakere øker. Dessuten kan det være vanskelig å få tak i enkelte deler av den totale filen man laster ned ("last block problem"). Uten disse små, med nødvendige delene, forblir filen ubrukelig.

Avalanche skal ifølge Rodriguez løse disse problemene ved hjelp av nettverkskoding. I stedet for å distribuere deler av filen, produserer maskinene lineære kombinasjoner av blokkene de allerede har mottatt. Slike kombinasjoner distribueres sammen med en tagg som beskriver parameterne i kombinasjonen. Enhver node kan generere nye, unike kombinasjoner fra kombinasjonene den allerede har. Når en node har nok uavhengige kombinasjoner, kan den dekode og bygge den originale filen.

Slik koding skal sikre at enhver del av filen som lastes opp av en gitt node, kan være nyttig for enhver annen node. Nodene behøver ifølge Rodriguez ikke å finne spesifikke deler i systemet for å fullføre, enhver kodet del vil være tilstrekkelig. Dette skal gjøre systemet svært robust selv når noder kobles ned. Dessuten skal båndbreddebehovet i nettverket blir betydelig redusert siden samme informasjonen ikke trenger å fraktes flere ganger over de samme, smale forbindelsene.

    Les også:

Alt dette skal ifølge Microsoft være mulig uten informasjon om hvem som har hva, ingen kunnskap om nettverkstopologien eller tilgjengelig båndbredde, og med ubetydelig administrasjonskostnader i nettet. Avalanche skal også være robust mot jamming, det vil si angrep fra ondsinnede brukere som forsøker å ødelegge nedlastingen, for eksempel ved å tilby fildeler som inneholder feil.

For fildelere som ønsker å distribuere piratkopiert materiale, er nok Microsofts løsning ikke riktig sted å starte. Ifølge News.com, sier en talsperson for Microsoft at Avalanche inkluderer sterk sikkerhetsteknologi for å sikre at innholdstilbyderne kan identifiserer unikt og for å hindre uautoriserte deltakere å tilby innhold for nedlasting.

Talspersonen fra Microsoft sier at selskapet ikke har konkrete planer om å lansere teknologien eller å inkludere den i noe produkt.

En nærmere presentasjon av systemet, inkludert kodeteknologien, er tilgjengelig på denne siden.

Til toppen