Microsoft utvikler mobil

Hva synes Nokia om dette?

Microsoft utvikler mobil
Hvordan Microsofts mobil blir seendes ut vet vi foreløpig ikke, ei heller om navnet blir Surface Phone. Bildet viser hvordan designer Jonas Daehnert forestiller seg produktet. Bilde: Jonas Daehnert / Deviant Art

Microsoft sjokkerte verden i sommer, da de avslørte at de lager egne nettbrett/pc-er døpt Surface. Siden har spekulasjonene gått om planene også inkluderte egne mobiltelefoner.

En hemmelighetsfull Steve Ballmer svarte så sent som mandag svært unnvikende, da Wall Street Journal utfordret ham med spørsmål om selskapets mobil-ambisjoner.

- Denne feriesesongen [førjulsalget] er vi mer enn fornøyd med å kjøre hardt mot markedet sammen med Nokia, Samsung og HTC. Hvorvidt vi hadde planer om å gjøre noe annerledes, eller ikke en slik plan, ønsker jeg ikke å kommentere, sa Microsofts toppsjef.

Samme avis slår nå fast at Microsoft prøver ut en egenutviklet mobiltelefon i samarbeid med asiatiske komponent-leverandører.

Ifølge avisens kilder er det ennå uklart om designen som testes vil ende opp som et masseprodusert produkt eller ikke. Det er spinkelt med detaljer, men skjermen oppgis å ha en størrelse på mellom fire og fem tommer.

Plan B

Nettstedet The Verge har også tidligere meldt om tilsvarende, men understreket at et mobil-flaggskip fra Microsoft neppe vil se dagens lys dette året.

- Våre kilder sier at en «Surface Phone» antakelig er å regne som en plan b, dersom Windows Phone 8 ikke lykkes i tilstrekkelig grad i markedet, skriver The Verge.

Nye Microsoft, hvis vi kan kalle dem det, betegner seg nå som et «tjenester og enheter»-selskap (services and devices), en ganske annerledes tilnærming og ulikt alt annet vi har sett i programvaregigantens 37-årige historie.

Flopp

Nå er det ikke sånn at Microsoft ikke har prøvd seg smartmobil tidligere. Tilbake i 2010 lanserte de modellen «Kin», som floppet fullstendig og ble trukket fra markedet etter bare 48 dager. Det produktet var riktignok produsert av Sharp, men var utstyrt med Microsofts logo.

Hva med Nokia?

Så spørs det hva Nokia egentlig synes om en Microsoft-mobil, som hvis den kommer blir enda et produkt de må konkurrere mot.

Det kan synes tøft å måtte konkurrere med sin egen partner, som slipper å betale lisens for operativsystemet slik den finske mobilleverandøren må.

Nokias toppsjef Stephen Elop har imidlertid ønsket en smartmobil fra Microsoft velkommen. Så sent som for to uker siden mente Elop at et slikt trekk trolig ville fungere som en katalysator eller stimulant for alle selskaper som utvikler Windows Phone-mobiler. Det skriver Wall Street Journal.

Avisen bemerker også at Nokia-sjefen ikke har blitt informert om Microsofts planer om å utvikle egne telefoner.

    Les også: