Microsoft varsler ny forretningsmodell

Microsoft ventes denne uka å kunngjøre en ny og mer nettorientert forretningsmodell.

Microsoft ventes denne uka å kunngjøre en ny og mer nettorientert forretningsmodell.

I september varslet Microsoft en total reorganisering av selskapet, for å kunne opptre smidigere og banke Google. To sentrale tiltak er at Windows- og MSN-utviklerne skal samarbeide og få ut samordnede løsninger raskere, samt at tidligere Groove Networks-sjef Ray Ozzie, kjent som hjernen bak Lotus Notes, skal overvåke hvordan hver avdeling håndterer overgangen til nettverkbasert distribusjon.

    Les også:

Før helgen varslet Microsoft at Bill Gates og Ray Ozzie skal opptre på et arrangement i San Francisco tirsdag kveld norsk tid for å snakke mer om hvordan selskapet skal forholde seg til programvare som nettbasert tjeneste i tiden framover.

Ozzie ga en forsmak på sine synspunkter i en innledning i forrige uke, der han uttrykte sin beundring for hvordan Apple har greid å kombinere programvare (iTunes), netthandel (iTunes Music Store) og maskinvare (iPod) i en vellykket forretningsmodell.

Ifølge Wall Street Journal kan det hele utgjøre en grunnleggende endring i Microsofts forretningsmodell, med programvare mer tilpasset Internett.

Ozzie og Gates ventes å redegjøre for planer som går ut på å tilføre Windows og Office tjenester og egenskaper som leveres over Internett, eventuelt over et bedriftsnettverk. Det kan gi brukerne raskere tilgang til tekniske forbedringer.

Det kan også innebære at Microsoft går over til en abonnementsmodell for programvaretjenester, eventuelt stille dem gratis til rådighet eller kople dem med reklame.

– Det vil bli en stor endring i Microsofts forretning, sier Rob Helm, direktør i analyseselskapet Directions on Microsoft, til avisa.

Rick Sherlund, en analytiker i Goldman Sachs, sier til avisa at han ser for seg en Office-utgave som ikke behøver å installeres lokalt, men kjøres på bedriftens servere, eventuelt også gjøres tilgjengelig over Internett. Slike løsninger krever i dag programvare fra tredje part, for eksempel Citrix.

Til toppen