Microsoft vil utvide utbredt feedformat

Microsoft har oppdaget nytten ved RSS-baserte nyhetsoversikter, men mener det er rom for forbedringer.

Microsoft har oppdaget nytten ved RSS-baserte nyhetsoversikter, men mener det er rom for forbedringer.

Svært mange nettsteder med dynamisk innhold tilbyr nå oversikter over de siste endringene ved hjelp av egen liste basert på XML-dialekten RSS (Really Simple Syndication).

Klientprogramvare som støtter formatet, leveres av en lang rekke leverandører, men Microsoft er foreløpig ikke blant disse.

Fredag i forrige uke annonserte Microsoft at neste utgave av Windows, kjent ved kodenavnet Longhorn, vil få innebygd støtte for RSS. Målet er å gjøre RSS-basert innhold lett tilgjengelig for brukerne, samtidig som også utviklere enklere skal kunne inkludere RSS-støtte i applikasjoner de utvikler.

I kjent stil kommer selskapet også med et sett med egne utvidelser av formatet, Simple List Extensions. Dette skal kunne brukes til å publisere lister over for eksempel fotoalbum, musikkspillelister eller topp 10-lister som RSS-feeder. Men spesifikasjonen skal gjøres fritt tilgjengelig via Creative Commons-lisensen, som er den samme listensen RSS 2.0-spesifikasjonen ble utgitt under.

Microsoft forklarer at behovet for Simple List Extensions skyldes at RSS er laget for å abonnere på tidsbaserte feeder. Utvidelsene skal gjøre det mulig legge til informasjon om blant annet rekkefølgen på oppføringene i listen. Ved hjelp av utvidelsene skal programvare kunne oppdage endringer i listen, for eksempel når en oppføring har skiftet posisjon, eller om den er blitt fjernet helt fra listen.

Utvidelsene skal også gjøre de mulig for nettsteder å legge til mer informasjon om selve listen. Microsoft nevner som eksempel av en nettbutikk kan legge til informasjon om pris, rangering, terningkast og varetype knyttet til hver oppføring i en liste. Dette skal kunne gi brukerne flere sorteringsmuligheter.

Microsoft lover også støtte for automatisk oppdagelse av RSS-feeder knyttet til nettsteder brukeren besøker. Brukeren vil bli gjort oppmerksom på disse ved hjelp av et blinkende ikon. Brukerne kan klikke på ikonet, for så å lese eller abonnere på listen i nettleseren. Dette er funksjonalitet man også kan finne i nettlesere som Opera og Firefox.

Microsoft ser også for seg RSS-støtte i kalenderprogramvare, slik at RSS-feeder om begivenhetene knyttet til en konferanse, kan vises sammen med brukerens egne kalender.

Microsofts RSS-støtte vil bestå av flere komponenter. Common RSS Feed List er en funksjon som vedlikeholder en felles liste over brukerens abonnenter på tvers av alle applikasjonene. Alt som lastes ned av innhold via RSS vil legges det Microsoft kalles "Common RSS Data Store". Dette er en fast mappe som alle applikasjoner skal ha tilgang til.

Innholdet lastes ned ved hjelp av synkroniseringsmotoren "RSS Platform Sync Engine". Motoren skal være designet for å være minst mulig i veien for brukeren, blant annet ved å utføre synkroniseringen når belastningen på nettverkstilknytningen er lav.

Bruk av digi.nos RSS-feed er beskrevet i denne artikkelen.

Til toppen