Microsoft vurderer å tillate flere lisenser

Kan komme til å justere betingelsene for Windows Phone Marketplace.

Microsoft vurderer å tillate flere lisenser

Kan komme til å justere betingelsene for Windows Phone Marketplace.

Betingelsene for distribusjon av åpen kildekode-basert programvare i Microsofts integrerte butikk for Windows Phone-mobiler, Windows Phone Marketplace, kom i søkelyset i forrige uke. Programvare utgitt under GPLv3-lisensen eller tilsvarende, kan ikke distribueres gjennom markedsplassen.

Microsoft kom før helgen med en uttalelse om denne saken til ZDNet.

– Windows Phone Marketplace støtter flere åpen kildekode-lisenser, inkludert BSD, MIT, Apache Software License 2.0, MS-PL og flere tilsvarende, ikke-restriktive lisenser. Vi reviderer vår Application Provider Agreement i blant basert på tilbakemeldinger fra kunder og utviklere, og vi utforsker muligheten for å modifisere den til å gi rom for ytterligere åpen kildekode-applikasjoner i kommende revisjoner, sa en talsmann for Microsoft til ZDNet før helgen.

Det finnes en mengde ulike lisenser for åpen kildekode. Grovt sett kan man skille disse i «copyleft»-lisenser og «ikke-restriktive» (permissive) lisenser.

Copyleft innebærer blant annet at alle som videredistribuerer programvaren, med eller uten endringer, også må videreformidle friheten til å kopiere og endre den. Ikke-restriktive lisenser krever ikke at alle distribuere avledninger også må være tilgjengelige for offentligheten.

Enkelte ikke-restriktive lisenser tillater til og med at den åpne kildekoden benyttes i programvare som ikke distribueres med åpen kildekode.

I et blogginnlegg skriver Sasha Kotlyar, senior systemutvikler i Auri Group, at hovedårsaken til disse begrensningene er knyttet til at maskinvaren i Windows Phone 7 (og Xbox) i utgangspunktet kun aksepterer kode som er signert av Microsoft. Dette er en teknikk som kalles for Tivoization, etter at TiVo innførte en slik teknikk i selskapet harddiskbaserte videoopptakere. Disse er basert på GPLv2-lisensiert programvare, men på grunn av restriksjonene i maskinvaren blir brukeren nektet noe av den friheten som det er meningen at GPL skal beskytte.

Med tivoiseringen omgår TiVo reglene i GPLv2, uten å bryte dem. GPLv3 har derimot klausuler som skal forhindre dette.

    Les også:

Til toppen