BATTERITID

Microsoft ypper til strid om nettlesere og batteritid

Men Opera svarer på tiltale.

Microsoft Edge mot Opera kjemper om å være best på batteribruk.
Microsoft Edge mot Opera kjemper om å være best på batteribruk. Bilde: Colourbox, Wikipedia. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. juni 2016 - 12:16

Microsofts relativt nye nettleser, Edge, framstår fortsatt som uferdig i dagens nettlesermarked, siden den mangler en hel del funksjonalitet som konkurrentene har tilbudt i årevis. 

Når nettleseren dessuten i liten grad tilbyr noe uimotståelig og unik funksjonalitet, er det ikke så overraskende at brukerinteressen for Edge har vært ganske begrenset så langt. Men nå har Microsoft funnet et interessant område hvor Edge kan utmerke seg, siden dette er noe de fleste av konkurrentene tilsynelatende har brukt lite tid på til nå.

Energieffektivitet

Det handler om strøm, mer presist batteribruken på bærbare pc-er. Intensiv bruk av nettleseren kan føre til å batteriet tappes temmelig raskt. Men ifølge en test Microsoft har gjort, er det store forskjeller på hvor mye de enkelte nettleserne bruker av systemressurser og dermed strøm. 

Ikke overraskende kommer Edge best ut av alle i Microsoft egen test. I tillegg til Edge, har Microsoft testet Chrome, Firefox og Opera. Alle skal ha blitt kjørt med uendrede innstillinger, bortsett fra Opera som skal ha blitt kjørt med batterisparemodus aktivert. 

Hvor mye lenger den bærbare pc-en vil kunne kjøres når man bruker Edge, avhenger blant annet av bruken. Men Microsoft opplyser at det dreier seg om et sted mellom 17 og 70 prosent.

Plukker opp hansken

Den nevnte batterisparemodusen i Opera er noe som kom så sent som i begynnelsen av juni. Den anses som en viktig funksjon i nettleseren som egentlig bygger på samme motorer som Google Chrome. 

Allerede før lanseringen av den nye funksjonen, publiserte Opera Software resultatene av en lignende test som det Microsoft nå har kommet med. Men i testen til Opera Software var Opera (med batterisparing aktivert) en klar vinner.

Derfor er det ikke overraskende at Opera Software nå reagerer på testresultatene til Microsoft. 

– Som de fleste andre ingeniørteam, elsker vi at noen ypper til strid. Dersom vi blir slått i tester som dette, anser vi det som en «bug», skriver Operas Błażej Kaźmierczak i dette blogginnlegget.

Mangelfull

Problemet med Microsofts test, ifølge Kaźmierczak, er at selskapet ikke har kommet med annet enn svært overfladiske detaljer om hvordan den er utført. Derfor mener han at det ikke mulig for andre å gjenta testen for å sjekke om resultatene stemmer. 

– Nettleseren er helt klart den mest brukte applikasjonen på både bærbare og stasjonære datamaskiner, og for brukere er det utvilsomt fordelaktig at nettlesere forbedres og konkurrerer. Men dersom Microsoft virkelig ønsker å vise at nettleseren deres yter bedre enn andre (uansett område), må selskapet være åpne om testmetodikken slik at andre kan replikere den, skriver Kaźmierczak. 

Han ønsker derfor Microsoft bedre lykke neste gang, før han med mange detaljer presenterer hvordan Opera Software har utført sin egen test. 

En potensiell forklaring på hvorfor Edge slår Opera i Microsofts test kunne ha vært at det er en framtidig utgave av Edge som ble testet. Microsoft omtaler i dette blogginnlegget flere effektrelaterte Edge-forbedringer som skal komme i neste versjon av Windows 10.

Men blant detaljene som faktisk er tatt med i blogginnlegget om selve testen, er at den er gjort med de siste, stabile utgavene av nettleserne på en Surface Book-enhet med Windows 10 version 1511.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Får selv kritikk

Nå skal det sies at også Opera Software får kritikk for kritikken, blant annet fordi selskapets egen test ble utført flere uker før Opera 38 ble utgitt og derfor er basert på en utviklerutgave av nettleseren. Også utvalget av nettsteder som Opera Software har brukt i testen, kritiseres – mest fordi en del av dem ikke er mindre kjente enn nettstedene Microsoft har brukt i testen. 

Dessuten trekkes det fram at Opera nå har innebygd adblock-funksjonalitet, noe Edge så langt mangler støtte for.

Dermed er det ingen bred enighet om hvilken av testene man bør tro på. For nettleserbrukerne er det uansett bra at det nå konkurreres om å ha den mest energieffektive nettleseren. Forhåpentligvis blir også Google og Mozilla med i konkurransen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.