Microsofts IE8 har bestått «syretesten»

En tidlig utgave av Microsofts neste nettleser lover bedre støtte for viktige webstandarder.

Microsofts IE8 har bestått «syretesten»

En tidlig utgave av Microsofts neste nettleser lover bedre støtte for viktige webstandarder.

Microsofts nettleser, Internet Explorer, har i mange år blitt kritisert for ikke å overholde de viktigste webstandardene, slik som HTML og CSS. Dette er et resultat av at selskapet kun i liten grad videreutviklet nettleseren i tiden fra versjon 6 kom i 2001 til versjon 7 kom i oktober i fjor.

Selv om IE7 er en betydelig oppgradering, er det fortsatt mye som gjenstår for å gjøre nettleseren kompatibel med standardene. Fortsatt er det ingen nettleser som støtter standardene 100 prosent, men de fleste av Microsofts konkurrenter i nettlesermarkedet har mer vekt på standardkompatibilitet enn det Microsoft har gjort.

Etter å hatt en markedsandel på over 90 prosent, er Internet Explorers dominans i ferd med å reduseres. Fortsatt benytter Microsofts nettleser trolig av godt over 80 prosent av webbrukerne, men det er nå mange millioner brukere av andre nettlesere enn Internet Explorer. Dette har Microsoft blitt nødt til å ta hensyn til.

Ved at alle nettlesere overholder til samme standardene, vil nettleserbrukerne slippe å oppleve at websider er spesielt utviklet for bare den dominerende nettleseren, noe som gjør at sidene ikke vises korrekt i andre nettlesere. For webutviklere, betyr kompatible nettlesere at webløsningene kan lages etter standardene og ikke trenger å spesialtilpasses hver enkelt nettleser.

    Les også:

Microsoft er nå i ferd med å utvikle en ny utgave av Internet Explorer, versjon 8. Denne vil inkludere en rekke forbedringer relatert til standardkompatibilitet. Daglig leder for Microsoft Internet Explorer-gruppe, Dean Hachamovitch, skriver i et blogginnlegg at en foreløpig versjon av IE8 nå har bestått den tilsynelatende vanskelig Acid2-testen.

Foreløpig er det bare en liten håndfull lanserte nettlesere som består testen, inkludert KHTML/WebKit, Konqueror og Safari, som alle har samme utgangspunkt. Safari skal ha vært den første nettleseren som besto testen.

Også Opera 9 har tidligere bestått testen, men digi.nos test av Opera 9.25 i dag, både med Windows XP og Vista, ga følgende resultat:

Håkon Wium Lie, teknisk sjef i Opera, forteller til digi.no at dette ikke skyldes en svekkelse av Operas kompatibilitet, men at årsaken er en konfigurasjonsfeil på serveren som oppstod for to dager siden, noe som fører til at et av elementene som benyttes i testen, ikke blir funnet. Dermed får man en 404-feil.

- Det er litt uheldig at dette har skjedd akkurat nå som mange tester, sier Wium Lie, men understreker at den samme feilen også oppstår i andre nettlesere, inkludert Safari og Firefox 3. Opera har allerede fått mange henvendelser om dette problemet.

For at Internet Explorer 8 skulle greie testen, har Microsoft måttet rette opp en rekke feil, i tillegg til å legge til en hel del funksjonalitet som nettleseren ikke har hatt fra før. Dette forteller IE-arkitekt Chris Wilson i et web-TV-intervju med Microsofts egen Channel 9.

I det samme intervjuet understreker Hachamovitch at Acid2-testen ikke er noen endelig kompatibilitetstest. Nettlesere trenger ikke være fullt ut kompatible med de berørte standardene for å bestå testen. Han mener testen likevel er utfordrende og et godt eksempel på hva som må kunne håndteres i den virkelige verden.

For Microsoft er det i dag en utfordring at så mange har laget websider spesielt tilpasset for Internet Explorer 6, i stedet for å følge webstandardene. Selskapet ønsker nemlig ikke å gjøre IE8 inkompatibel med alle disse websidene, samtidig som nettleseren også skal støtte webstandarder.

Det er ikke kjent når Microsoft vil lansere Internet Explorer 8, men en første betautgave skal komme i løpet av første halvdel av 2008.

Til toppen