Microsofts "mikronettleser" har dobbelt format

Microsofts nye Mobile Explorer skal kunne håndtere begge formatene HTML og WAP og vise dem på mobiltelefoners lille skjerm. Mikronettleseren er en viktig del av avtalen med Ericsson.

Microsofts nye Mobile Explorer skal kunne håndtere begge formatene HTML og WAP og vise dem på mobiltelefoners lille skjerm. Mikronettleseren er en viktig del av avtalen med Ericsson.

Mobile Explorer er en viktig del av avtalen mellom Ericsson og Microsoft som ble kunngjort onsdag. Applikasjonen skal kjøres på mobiltelefoner og utgjør Microsofts klient for tynne apparater med trådløs tilgang til Internett.

Les tidligere artikler om Microsoft-Ericsson-avtalen:


Ericsson bidrar til Mobile Explorer ved å tilby kode som lar mikroleseren håndtere WAP-formatet. Klienten skal følgelig kunne være kompatibel med dette formatet, samtidig som det vil tillate direkte visning av HTML. Det gjør at Mobile Explorer betegnes som "dual-mode microbrowser".

Mobile Explorer er mer enn en klient. Det er en hel plattform for å utvide rekkevidden til Microsofts Internett-produkter på tjenersiden slik at NT, Exchange og IIS kan brukes som grunnlag for å tilby løsninger der mobiltelefoner gis interaktiv tilgang til både sentrale data og personlige tjenester som e-post. I pressematerialet som hittil er presentert, snakker man om at dette gjelder både "feature phones" og "smart phones".

Microsoft har investert tungt i en rekke teleselskap og inngått flere teleorienterte partnerskap. Blant teleselskapene som samarbeider med Microsoft er japanske NTT, British Telecom, mobilselskapet Nextel og Qwest.

Microsoft opplyser at British Telecom har pilotprosjekter gående med Mobile Explorer i Storbritannia og i Norge. Andre som evaluerer mikroleseren er Korea Telecom og Deutsche Telekom.

Samarbeidet med NTT gjelder mobiltjenester til klienter basert på Windows CE.

Man kan spørre seg om Microsoft vil prøve å presse samarbeidende telekomselskaper bort fra WAP og over på Microsoft-vennlige formater. Mobile Explorer som første "tveformats mikronettleser" kan være et taktisk utspill for å erobre et marked under dekke av å innføre "plattformuavhengighet". Hvis dette stemmer, kan man spørre seg hva Ericssons motiv er for samarbeidet med Microsoft. Kanskje Sveriges fremste teknologiselskap finner det formålstjenlig med en tveformats helgardering mot erkerivalen Nokia?

Til toppen