AVTALER & KONTRAKTER

Microsofts Tiktok-bud avvist. Uklart om appens fremtid i USA

Kinesiske myndigheter avviser salg til Oracle.

Microsofts kjøp av den populære appen TikTok blir ikke noe av. I stedet skal en av konkurrentene ha fått grønt lys.
Microsofts kjøp av den populære appen TikTok blir ikke noe av. I stedet skal en av konkurrentene ha fått grønt lys. Foto: pexels
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
14. sep. 2020 - 07:26

Etter at Tiktoks kinesiske eier sa nei til Microsoft, melder medier i USA at Oracle går inn i videoappens amerikanske virksomhet. Dette avvises på kinesisk TV.

Microsoft, i samarbeid med butikkjeden Walmart, var regnet som favoritt, men IT-giganten opplyste søndag at de ikke fikk gjennomslag hos kinesiske Bytedance, som eier Tiktok.

– Bytedance har i dag informert oss om at de ikke kommer til å selge Tiktoks amerikanske virksomhet til Microsoft. Vi er sikre på at vårt bud ville ha vært bra for Tiktoks brukere og samtidig ivaretatt nasjonal sikkerhet, heter det i en uttalelse fra Microsoft.

En talskvinne for Microsoft ønsker ikke å si hvorfor budet ble avvist, og Tiktok har ikke svart på forespørsler om en kommentar.

Selv om en rekke medier melder at Oracle nå får tilslaget, avviser Bytedance dette, ifølge NRK , som viser til statlig kinesisk TV. Oracle har så langt ikke kommentert saken.

Krav fra Trump

President Donald Trump har med henvisning til USAs nasjonale sikkerhet krevd at kinesiske Bytedance selger Tiktoks virksomhet i USA. Dersom det ikke skjer innen 20. september, vil appen i praksis bli forbudt i USA. Trump er bekymret for at Tiktok deler opplysninger om amerikanske brukere med kinesiske myndigheter. Tiktok avviser dette og sier data om brukerne i USA lagres i USA, med backup i Singapore.

De amerikanske presidenten har utstedt en ordre som gjør det ulovlig for amerikanske borgere og selskaper å handle med Tiktok fra 20. september. Dermed kan den forsvinne fra mobilgigantenes app-butikker i USA, og selskapets ansatte risikerer å ikke få lønn.

Den populære videoappen har over 100 millioner brukere i USA. Tiktok har gått til sak mot amerikanske myndigheter og mener Trumps ordre er grunnlovsstridig.

Usikkert

Det er uansett usikkert om den ventede avtalen mellom Bytedance og Oracle er nok til å tilfredsstille amerikanske myndigheter. En anonym kilde sier til Wall Street Journal , som var først ute med nyheten om at Microsoft var avvist, at avtalen trolig ikke struktureres som et direkte salg.

Kina har endret sine eksportregler, og salg av kunstig intelligens krever godkjenning på regjeringsnivå. Mange mener Tiktoks algoritmer vil omfattes av denne regelen.

– Tiktoks dager i USA er trolig talte, og neste skritt er å stenge. Med mindre det blir noen endringer i ellevte time, styrer Bytedance rett mot myndighetenes frist, sier analytiker Daniel Ives i Westburn Securities. Han tror appen vil bli deaktivert i USA.

Ives sier et teknologipartnerskap kan innebære at Oracle leverer en teknologisk løsning som beroliger Trump-administrasjonen når det gjelder de nasjonale sikkerhetsaspektene rundt håndteringen av brukerdata.

 

(©NTB)

EU-kommisjonen vil granske om de store teknologiselskapene opererer i samsvar med den nye loven for digital handel.
Les også

EU utfordrer teknologikjempene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.