RESULTATERFINANS

Milliardavtale innen flashminne

Salget av Intel og STMs fellesselskap Numonyx utfordrer markedsleder Samsung.

11. feb. 2010 - 09:05

Intel og STMicroelectronics (STM) er blitt enige om å selge sin felles datter Numonyx til Micron, USAs største produsent av minnebrikker, for 1,27 milliarder dollar.

Numonyx er en global aktør innen ulike typer flashminne. Selskapet har vært virksomt siden mars 2008, og overtok sine to eieres virksomhet innen flashminne. Hovedkvarteret er i den sveitsiske byen Rolle.

Salget av Numonyx til Micron gjør Micron til verdens nest største produsent av minneprodukter, bare overgått av koreanske Samsung.

Hovedgevinsten for Micron er antakelig at Numonyx gir dem et fotfeste innen det enorme markedet for den typen flashminne – «NOR» – som brukes innen mobiltelefoner, og følgelig gjør dem mindre avhengige av det svært skiftende markedet for pc-minne.

En annen gevinst er at Micron får et assortiment like komplett som det til Samsung.

– Jeg tror vi helt klart vil bli [verdens] nest største leverandør av minne. Samsung er åpenbart fortsatt svært sterke, men jeg tror vi nå vil komme et godt stykke forbi de andre, sa Micron-sjef Steve Appleton i en telekonferanse med analytikere etter at kjøpet ble kjent.

Micron overtar Numonyx' andel av et felles produksjonsanlegg med Samsungs største koreanske konkurrent Hynix i Kina. I 2002 gjorde Micron et mislykket forsøk på å kjøpe hele Hynix. Siden har de kjøpt et produksjonsanlegg fra Toshiba og flere mindre minneprodusenter, blant dem minnekortleverandøren Lexar Media. I 1998 overtok Micron minnevirksomheten til Texas Instruments.

Minnemarkedet har lenge vært svært problematisk. I likhet med konkurrentene har Micron tapt mange milliarder dollar. Tall for det siste kvartalet viser imidlertid et overskudd – for første gang siden 2007 – på 204 millioner dollar. Omsetningen var 1,74 milliarder dollar.

Micron-sjefen advarer at Numonyx-kjøpet ikke vil slå positivt ut i regnskapet før i løpet av neste regnskapsår, som begynner i september 2010.

Nyheten om kjøpet utløste et kursfall for Micro-aksjen på over 5 prosent.

Intels talsperson Chuck Mulloy sier i en uttalelse til Bloomberg News at den opprinnelige planen var å kvitte seg med Numonyx gjennom en børsintroduksjon. Finanskrisen gjorde det umulig.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.