JUSS OG SAMFUNN

Milliardbot til Microsoft for grov overprising

Microsoft har tatt seg grovt overbetalt, og må ut med over 7 milliarder kroner i bot til EU.

27. feb. 2008 - 13:42

I en pressemelding som nettopp er sendt ut av EU-kommisjonen heter det at Microsoft er ilagt en bot på 899 millioner euro – 7,2 milliarder kroner – for ikke å ha overholdt dommen i monopolsaken fra 2004. På forhånd var det ventet at boten kunne komme helt opp i 1,5 milliarder euro.

    Les også:

EU forklarer boten ved at Microsoft fram til 22. oktober 2007 tok seg for mye betalt for dokumentasjon om hvordan Windows samspiller med omverden. Dommen fra 2004 påla Microsoft å tilby denne dokumentasjonen til en «fornuftig pris».

– På femti år med EUs konkurransepolitikk er Microsoft det første selskapet kommisjonen har måttet bøtelegge fordi de nekter å rette seg etter en antitrustavgjørelse, heter det i en uttalelse fra EUs konkurransekommissær Neilly Kroes.

Striden dreier seg om prisen på to lisenser, til henholdsvis et patent og for ellers hemmelig informasjon om Windows-grensesnittene mot omverdene. Microsoft krevde royalty fra lisensiatens produkter på henholdsvis 3,87 prosent av patentlisensen og 2,98 prosent av informasjonslisensen.

I mars 2007 slo kommisjonen formelt fast at dette var et ufornuftig høy nivå. 21. mai reduserte Microsoft ratene til henholdsvis 0,7 prosent for patentlisensen og 0,5 prosent for informasjonslisensen. Endringen gjaldt bare for EØS-området. Resten av verden ble fortsatt avkrevet de opprinnelige satsene.

Først 22. oktober, det vil si en måned etter dommen i EUs ankeinstans der monopoldommen fra 2004 i all hovedsak ble bekreftet, endre Microsoft prisene til 10 000 euro for informasjonslisensen og 0,4 prosent royalty for patentlisensen. Satsene ble implementert over hele verden, og patentlisensen ble ikke obligatorisk for dem som bare trenger informasjonslisensen.

Tidligere har Microsoft betalt 497 millioner euro og så ytterligere 280,5 millioner euro i bøter til EU som følge av brudd på EUs konkurranselovgivning. Med den siste boten kommer de samlede utbetalingene på nærmere 1,68 milliarder euro.

I januar i år ble det kjent at EU-kommisjonen etterforsker Microsoft for nye mistenkte brudd på konkurranselovene, denne gang i forbindelse med kontorpakken Office.

Det foreligger ennå ingen kommentarer fra Microsoft på den siste boten. Selskapet pleier å bedyre at de vil overholde EUs pålegg til punkt og prikke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.