RESULTATERFINANS

Milliardoppkjøp innen brikker til mobil

Qualcomm kjøper Wifi-spesialist Atheros for 3,1 milliarder dollar.

6. jan. 2011 - 10:10

Verdens ledende leverandør av prosessorer og brikker til mobiltelefoner, Qualcomm, meldte i går at de har avtalt å kjøpe Atheros for 3,1 milliarder dollar kontant.

Atheros er verdens nest største leverandør av komponenter for trådløse lokalnett (WLAN, også kjent som Wifi), og produserer også systembrikker med Bluetooth og GPS. Komponentene deres inngår i tre typer produkter: nettverksutstyr som aksesspunkter, rutere og svitsjer, datautstyr som nettbrett, bærbare pc-er og stasjonære pc-er, samt forbrukerelektronikk som mobiltelefoner, spillkonsoller, GPS-enheter, skrivere, tv-apparater, Blu-Ray-spillere, lesebrett med mer.

Siste offentliggjorte kvartalsomsetning er 247 millioner dollar (tredje kvartal 2010). Atheros har rundt 1700 ansatte.

Nettverkskomponenter står for 51 prosent av omsetningen, til merker som Netgear, D-Link, Aruba og Meru.

Brikker til pc-er og nettbrett står for 23 prosent av omsetningen, til kunder som Acer, Lenovo, Asus, Samsung, HP og Toshiba.

Forbrukerelektronikk står for 26 prosent av Atheros' omsetning, til kunder som Nintendo, Samsung, Sony og Vizio.

Qualcomm opplyser at hensikten med kjøpet er å utvikle komponenter, blant annet systembrikker (SoC for «system on a chip»), med tettere integrasjon mellom ulike typer trådløs kommunikasjon, som 4G mobil og WLAN.

De har vært partnere med Atheros i mange år, og selger blant annet brikkesett som integrerer Qualcomms basisbåndprosessorer med Atheros WLAN-komponenter, med et samspill som lar mobiltelefonen flytte en pågående samtale fra mobilnettet til WLAN.

Uttalelser fra toppsjef Paul Jacobs tyder på at Qualcomm i hovedsak er opptatt av å styrke leveransene innen forbrukerelektronikk og hjemmenettverk. Jacobs ser for seg at mobiltelefoner i stadig større grad vil brukes til å styre andre enheter. Da er det åpenbart en styrke å kunne tilby tilpassede og integrerte komponenter på begge sider av denne typen informasjonsutveksling.

Atheros er Qualcomms andre oppkjøp innen WLAN-teknologi. I 2006 kjøpte de den langt mindre leverandøren Airgo Networks. De siste fem årene har Qualcomm kjøpt 26 ulike selskaper. Ifølge Bloomberg var gjennomsnittsprisen 320 millioner dollar.

I markedet er Atheros-kjøpet en utfordring til Broadcom som leverer integrerte WLAN- og mobilkomponenter til blant annet Apple.

Prisen på 3,1 milliarder dollar tilsvarer 45 dollar per Atheros-aksje. Det er 22 prosent over Atheros-kursen før kjøpet ble kjent, og 27 prosent over aksjens gjennomsnittskurs de siste 20 dagene. Qualcomm-aksjen hevet seg med 2,1 prosent da kjøpet ble kjent. Investorene tror med andre ord på analytikernes syn om at brikkeleverandørenes framtid ligger i integrasjon mellom forskjellige typer trådløs kommunikasjon.

Det kan pekes på at denne typen betraktning også lå til grunn for Intels kjøp av den trådløse delen av tyske Infineon i august 2010. (Se artikkelen Intel kjøper opp tysk mobilteknologi.)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.