KARRIERE

Mindre etterspørsel etter ingeniører

Permitteringer og nedbemanninger rammer ny gruppe.

For bare ett år siden var ingeniørmarkedet «skrapet».
For bare ett år siden var ingeniørmarkedet «skrapet».

Ferske tall fra NAV viser en markant tilbakegang i etterspørselen etter ingeniører.

- Vi opplever at det foregår en del permitteringer og nedbemanninger også i ingeniørmiljø og de som blir arbeidsledige bruker sannsynligvis noe mer tid enn tidligere, før de har kommet seg over i ny jobb, sier Trond Markussen, visepresident i NITO.

Han mener det er fortsatt behov for ingeniører, men underskuddet er ikke i samme omfang som for ett år siden.

Det er registrert 25 prosent færre nye ledige stillinger enn i same periode i fjor. Det var nedgang innen alle yrkesgrupper bortsett fra undervisning der det var en økning på tre prosent. Nedgangen var størst innen ingeniør- og IKT-fag med 49 prosent færre nye ledige stillinger.

- Vi skal vi ikke lengre tilbake en NITOs siste behovsundersøkelse som ble publisert i januar, så var situasjonen en annen. Den undersøkelsen viste at 54 prosent av ledere som ansetter ingeniører sa at det var vanskelig eller meget vanskelig å skaffe nødvendig ingeniørkompetanse. For et drøyt år siden så var det stor optimisme og mange la listen høyt i forhold til hva fremtiden ville bringe. Ingeniørmarkedet var relativt «skrapet» og dette bidro antageligvis mange ledige ingeniørstillinger.

Markussen sier at vi samtidig skal være klar over at det er forskjell på ingeniørgruppene, og at det ikke er alle grupper som det er like stor etterspørsel etter.

Ledigheten i Norge totalt er nå på 72.700. Det er 34.000 flere enn i april i fjor og en vekst på hele 88 prosent.

Det er registrert 1.459 IT-ledige.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.