Minside.no uten formelle eiere

- Vi er i ferd med å rydde opp, sier IT-direktoratet.

Minside.no uten formelle eiere

- Vi er i ferd med å rydde opp, sier IT-direktoratet.

Denne saken er endret etter publisering. Sist oppdatert klokken 13:40.

Det offentlige foretaket Norge.no med organisasjonsnummeret 987464283 ble slettet fra Enhetsregisteret i Brønnøysund den 19. juni 2008, ifølge registerets nøkkelopplysninger.

Likevel står det slettede foretaket som eier av til sammen 18 ulike .no-domener.

Domenenavn tilhørende organisasjoner som er fjernet fra Enhetsregisteret risikerer å slettes. Det fremgår av Norids regelverk, organisasjonen som administrerer norske nettadresser.

Følgende domenenavn står oppført under det nedlagte statlige foretaket, og risikerer nå å bli slettet fra oversikten:

livsit.no, lysningsblad.no, lysingsblad.no, lysingsbladet.no, lysningsbladet.no, noreg.no, norwegen.no, norge.no, minside.no, norvège.no, norvege.no, norway.no, miside.no, mypage.no, musiidui.no, norga.no, sidami.no og siami.no.

Reservert

En del av disse domenene, blant annet Norge.no er reservert av nasjonale hensyn, og vil dermed ikke kunne snappes opp av hvem som helst.

Det gjelder imidlertid ikke minside.no, som er snarveien til statens prestisjeprosjekt MinSide - det offentlige servicekontoret på internett.

- Dersom en organisasjon blir slettet fra Enhetsregisteret kan det i ytterste konsekvens lede til at domenenavnene til organisasjonen slettes, bekrefter daglig leder Hilde Thunem i Uninett Norid ovenfor digi.no, men understreker:

- Det er imidlertid ikke uvanlig at det i forbindelse med omorganiseringer tar litt tid før domenenavn og andre rettigheter blir overført. Norid sender derfor alltid varsel minst 60 dager i forveien dersom det er fare for sletting.

Ifølge Thunem får abonnenten i slike tilfeller beskjed om hva de kan gjøre for å unngå at domenet slettes. Det skal være fullt mulig å overføre domenet til en ny organisasjon.

Årlig utrensing

Norid har en prasis der domenenavn som skal slettes vaskes vekk relativt sjeldent, opplyser Thunem.

- Det kan ta litt tid før en slik prosess kjøres. Datavask av databasen kjører vi med jevne mellomrom, rundt én gang i året, sier Norid-sjefen.

Thunem forteller om varslingsrutiner i tilfeller der domener risikerer sletting, og mener det er ganske stor sjanse for at de får tak i abonnenten, uten at hun vil kommentere enkeltsaker.

For å beholde de nevnte nettadressene bør de ansvarlige myndighetene straks overføre domenenavnene fra gammel til ny organisasjon.

Det ansvarlige organet tilbakeviser imidlertid at domenenavnene er i fare.

- Vi har en dialog med Norid om opprydding i domenenavn knyttet til Norge.no organisasjonen og Statskonsult as, som ble avviklet i samband med at Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) ble opprettet.

- Problemet er når flere organisasjoner slår seg sammen, overskrider en fort antallet domener som kan registreres under samme organisasjonsnummer. Dette er vi klar over, og prosessen med opprydding og sletting av domener er i gang.

- Vi ser at dette har tatt tid, men er en prioritert oppgave, skriver avdelingsdirektør Jostein Fondenes i DIFI i en epost til digi.no.

    Les også:

Til toppen