JUSS OG SAMFUNN

Mistet Fast-beslag

Økokrim må levere tilbake flere dokumenter de tok under razziaen mot Fast i fjor.

Økokrim må levere tilbake flere av dokumentene de beslagla under razziaen mot Fast i fjor høst. På bildet rigger blant annet NRK seg til for å følge aksjonen. Til tider var selskapet beleiret av pressefolk som fulgte situasjonen.
Økokrim må levere tilbake flere av dokumentene de beslagla under razziaen mot Fast i fjor høst. På bildet rigger blant annet NRK seg til for å følge aksjonen. Til tider var selskapet beleiret av pressefolk som fulgte situasjonen.
8. jan. 2009 - 08:46

Økokrim gikk i oktober i fjor til aksjon mot søkeselskapet Fast Search & Transfer, og tok i en razzia beslag i mellom 40 og 50 kasser med dokumenter.

Samme dag kom det frem at selskapet var siktet for manipulering av regnskapene. Fast skal ha pumpet opp egne regnskaper med hele 250 millioner kroner, og ført egne aksjonærer bak lyset ved å inntektsføre både fiktive kontrakter og kontrakter som aldri ble realisert.

En kjennelse fra Oslo tingrett gjør at en rekke dokumenter som Økokrim beslagla under razziaen må leveres tilbake til selskapet.

Det skjer selv om dokumentene kan inneholde sentral informasjon for Økokrims etterforskning mot selskapet, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Disse dokumentene ble funnet på kontoret til en advokat ansatt i Fast, som etter det avisen forstår, har vært koblet til den interne granskningen selskapet gjennomførte høsten 2007.

En av kassene som Økokrim bar ut fra selskapets hovedkontor i Storgata i Oslo inneholdt dokumenter fra kontoret til advokat Stella Tuft, som i tillegg til å være ansatt i søkeselskapet også har fungert som deres styresekretær.

Under en gjennomgang med Økokrim gjorde Tufts og Fasts advokater det gjeldende at flere av dokumentene i esken var underlagt advokaters taushetsplikt, og derfor ikke kunne lovlig beslaglegges av Økokrim, står å lese i dagens DN.

Dette ble det opp til Oslo tingrett å avgjøre, og i november ga retten medhold i at en rekke av dokumentene kunne fjernes fra beslaget.

Ifølge kjennelsen heter det om flere av dokumentene at de «er gitt Stella Tuft i kraft av hennes tilling som advokat hos de saksøkte eller som hun har skaffet seg på bakgrunn av hennes stilling hos de saksøkte. Opplysningene vurderer retten som opplysninger som er betrodd henne i sin stilling som advokat.»

Statsadvokat Bård Thorsen i Økokrim opplyser til DN at dette dreier seg om en lovbestemt rett, som er knyttet til det å praktisere som advokat. Han mener det ikke er dramatisk.

Thorsen opplyser at de siden razziaen har gått gjennom de store mengdene med dokumenter, og at delen som nå er fjernet utgjør en svært liten del av totalen. Ifølge statsadvokaten er det vanskelig å si hvor lang tid gjennomgangen vil ta.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra