BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobil en fare for pacemaker-brukere

Normal bruk av mobiltelefon forstyrrer ikke pacemakere som hjertepasienter bruker. Men hjertemaskinen kan forstyrres dersom mobiltelefonen holdes inntil hjertet, skriver New England Journal of Medicine.

Øystein Kvistad
23. mai 1997 - 13:07

En amerikansk undersøkelse som ble publisert sist onsdag, konkluderer med at normal bruk av mobiltelefon ikke forstyrrer pacemakere. Undersøkelsen advarer imidlertid pacemaker-brukere mot å bære mobiltelefonen tett inntil hjertet, for eksempel i venstre skjortelomme, da dette kan gi hjertemaskinen alvorlige forstyrrelser.

- Den som benytter pacemaker bør rådes til å holde mobiltelefonen et stykke unna hjertestimulatoren, både når mobiltelefonen er slått av såvel som når den er i bruk, sier Marc Roelke ved Newark Beth Israel Medical Center til Nando.net.

980 mennesker som bruker elektroniske hjertestimulatorer har deltatt i den frivillige undersøkelsen, som er ledet av doktor David Hayes ved Mayo-klinikken i Rochester i Minnesota. Mayo-forskerne benyttet fem ulike mobiltelefontyper i undersøkelsen. Håndsettene ble aktivert og holdt ved øret og foran brystet på hjertepasientene for å se hvordan mobilsignalene påvirket den elektroniske hjertepulsgeneratoren.

Telefonene medførte interferens (elektronisk støy/forstyrrelse) på pacemakerne i 20 prosent av tilfellene og produserte symptomer - som hjerteflimmer, lett hodepine eller svimmelhet - i syv prosent av tiden de ble eksponert for mobilsignaler.

Ifølge forskningsrapporten medførte interferens (potensielle) alvorlige problemer for pacemakerbrukeren i 6,6 prosent av testene. De alvorligste forstyrrelsene oppsto når en telefon ble holdt tett inntil hjertet.

- Undersøkelsen innebærer i hovedsak gode nyheter. Vi ser få - om noen - problemer med mobiltelefonen om den brukes riktig, sier David Hayes til Reuter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.