Mobil Firefox har blitt langt mer konkret

Flere av forbedringene som kommer i Firefox 3, blir helt sentrale i mobilversjonen.

Mobil Firefox har blitt langt mer konkret

Flere av forbedringene som kommer i Firefox 3, blir helt sentrale i mobilversjonen.

Selv om Mozilla fortsatt er et par måneder unna lanseringen av Firefox 3, er det mange som har latt seg imponere over forbedringene de foreløpige utgavene har vist når det gjelder hurtighet og minnebruk. Disse forbedringene er dog ikke gjort bare for å glede brukerne av PC-utgaven av Firefox. Mange av dem er helt nødvendige når Mozilla skal lage en utgave av Firefox som kan kjøres på mobiltelefoner. Mozilla kunngjorde slike planer for omtrent et halvt år siden.

    Les også:

Mange lurte da på om det ville være mulig for Mozilla å få Firefox, som er ganske ressurskrevende, til å kjøre på enheter med så begrensede ressurer.

Christopher Blizzard i Mozilla har gjengitt resultatene av en ytelsestest av mobile utgaver av Firefox. Det er testen SunSpider som er blitt benyttet. I testen sammenlignes ytelsen til MicroB, en nettleser basert på koden til Firefox 3 Alpha 1, og Fennec, som er basert på koden til Firefox 3 Beta 4. Begge er testet på Nokia N810-enheter, som riktignok ikke er mobiltelefoner, men noe større, mobile enheter basert på ARM-prosessorer.

Ifølge Blizzard viser SunSpider-testene at ytelsen er 5,9 ganger bedre med Fennec enn med den eldre MicroB-utgaven. Blizzard bemerker at forskjellen er større på ARM-prosessoren enn den er på x86-prosessorer.

Selv om Fennec ennå ikke har kommet til alfa-stadiet i utviklingen - det ventes ikke å skje før i august, så har en del funksjonalitet begynt å komme på plass. Det gjelder noe støtte for berøringsskjermer og støtte for inertialscrolling, noe som innebærer at sidene vil fortsette å rulle med en hastighet som avhenger av hvor fort brukeren har latt fingeren gli over skjermen. Et ett-klikks bokmerkesystem med lignende funksjonalitet som det som kommer i Firefox 3, skal også være på plass.

Ting som ikke er helt på plass, men som kommer, er den nye adresselinjen AwesomeBar, som først kommer i Firefox 3. Det loves også støtte for utvidelser og brukertilpasning, siden Fennec er skrevet i det XML-baserte språket XUL. Det er dette, sammen med JavaScript og CSS åpner for utvidelser, som åpner for samme tyde utvidelser som kjennetegner PC-utgaven av nettleseren, Firefox. Faktisk er det tanken at en del av utvidelsen til Firefox også skal fungere direkte i Fennec.

Det loves også full Ajax-støtte og integrasjon av databasesystemet SQLite.

- Med eksisterende mobil-nettlesere, er det vanskelig å gjøre grunnleggende ting som å skrive inn URL-er, navigere rundt på innholdsrike sider, svitsje mellom flere sider, i tillegg til at nettleseren er i en silo separert fra resten av et mobilen kan gjøre, sier Mozillas mobildirektør, Jay Sullivan, til Ars Technica.

Sullivan forteller at Mozilla forsøker å finne nye måter gjøre innholdet lettere tilgjengelig, og å gjøre det mer sømløst å bevege seg mellom PC-en og mobilen.

Brukere med en Nokia N810 kan laste ned den tidlige utgaven av Fennec på denne siden. I tillegg til en Linux-versjon med støtte for GTK, utvikles det også en versjon for Windows Mobile 6 og en for Qt 4.4.

Til toppen