Mobil TV og WLAN i nye Nokia-mobiler

Nokia annonserte i dag tre kommende mobiltelefoner med mye multimedie-funksjonalitet.

Nokia annonserte i dag tre kommende mobiltelefoner med mye multimedie-funksjonalitet.

Nokia annonserte i dag tre nye mobiltelefoner i selskapet N-serie. Alle de tre modellene er beregnet for multimedieavspilling og støtter Internett-aksess via UMTS og EDGE.

Den mest avanserte modellen heter Nokia N92. Dette er ifølge selskapet verdens første mobilterminal med innebygd DVB-H-mottaker, noe som gjør det mulig for brukerne å se eller ta opp TV-sendinger basert på denne løsningen i de områdene hvor dette tilbys.

Mobilen inneholder også applikasjoner og funksjoner som skal gjøre det enkelt for brukere å søke etter TV-programmer, lage oversikter over favorittkanaler, abonnere på kanalpakker, legge inn varsler om når et bestemt program begynner og få tilgang til interaktive TV-tjenester. Electronic Service Guide (ESG) inneholder informasjon om tilgjengelige TV-kanaler, programmer og tjenester.

Mobilen er utstyrt med en 2,8 tommers skjerm med støtte for 16 millioner farger (240 x 320 punkter). Den skal også kunne benyttes i skarpt lys. Medieavspilleren støtte streaming i RealMedia, MPEG4 og 3GPP-formatene, i tillegg til lydfiler i formatene MP3, AAC, eAAC,eAAC+ og WMA. Mobilen har også stereo FM-radio med støtte for Nokias Visual Radio-løsning.

Mobilen leveres med Nokia Web Browser med Mini Map. Denne løsningen skal gi brukeren umiddelbart overblikk over hele nettsiden i dens originalformat, samtidig som det skal være enkelt enkelt for brukeren å navigere seg direkte inn på den delen av nettsiden brukeren ønsker å lese først.

N92 er utstyrt med støtte for WLAN (802.11g) og kan knyttes til enheter som skrivere ved hjelp av UPnP (Universal Plug and Play). Mobilen har et 2 megapiksels kamera og kan overføre filer og informasjon via USB 2.0, infrarød eller Bluetooth.

Programvaren bygger på Series 60 3rd Edition og Symbian OS.

Mobilen har inntil 90 MB tilgjengelig internt minne, men støtter minnekort med lagringskapasitet på inntil 2 GB.

N92 måler 107,4 x 58,2 x 24,8 mm og veier 191 gram. Standbytiden er på inntil 14 dager, mens taletiden er på inntil fire timer. Brukes mobilen som en TV, skal batteriet kunne levere strøm til fire timers visning.

Salgsstart forventes å være i løpet av første halvdel av 2006 i land hvor DVB-H-tjenester er tilgjengelig. Beregnet pris på Nokia N92 er 600 euro, eksklusive subsidier og avgifter.

Nokia N80 er mindre modell som også støtter WLAN, 3G, EDGE, Mini Map og UPnP. Den har en 2,1 tommers skjerm med oppløsning 352 x 416 piksler og støtte for inntil 262,144 farger. Kameraet i mobilen har en oppløsning på 3 megapiksler.

N80 har et internminne på opptil 40 MB, som kan utvides med miniSD-kort på inntil 2 GB. Den kan spille av de samme multimedieformatene som N92, men har ikke støtte for TV. FM-radio er derimot inkludert.

Også N80 er basert på Series 60 3rd Edition og Symbian OS. Den veier 134 gram og måler 95,4 x 50 x 23,4 mm. Standbytiden er på inntil åtte dager, mens taletiden er på inntil tre timer.

Mobilen forventes å bli tilgjengelig i løpet av første kvartal av 2006. Pris, eksklusive skatter og eventuelle subsidier, forventes å bli omtrent 500 euro.

Den tredje og siste modellen Nokia annonserte i dag, heter N71. Dette er en mer ordinær 3G-mobil (både UMTS og EDGE) utstyrt med to kameraer, et VGA-kamera for videotelefoni og et 2 megapiksels kamera for fotografering. Skjermen på 2,4 tommer har QVGA-oppløsning (320 x 240) og støtte for 262 tusen farger. Den kan spille av lydformatene MP3, AAC, eAAC+ og WMA, samt videostreaming basert på RealMedia eller 3GPP. Den har også FM-radio.

Også denne mobilen har Nokia nye nettleser og støtte for miniSD-kort på inntil 2 GB. Det interne minnet er på inntil 10 MB.

Mobilen måler 98,6 x 51,2 x 23 mm, mens vekten er opptil til 139 gram. Standbytiden er på inntil 9 dager, mens taletiden er på inntil tre timer.

Også N71 er basert på Series 60 3rd Edition og Symbian OS. Den forventes å bli tilgjengelig i løpet av første kvartal 2006. Pris, eksklusive skatter og eventuelle subsidier, forventes å bli omtrent 400 euro.

Til toppen