BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobillisensdryss i Danmark

Telia og France Telecom er nye aktører på det danske mobiltelefonmarkedet etter at de to selskapene ble tildelt hver sin DCS-1800 lisens. I tillegg har de eksisterende mobilaktørene Tele Danmark og Sonofon fått hver sin lisens.

Frode Eriksen
20. mars 1997 - 11:00

Lisenstildelingene er et ledd i den danske regjeringens teleliberalisering. Når nå hele fire DSC-1800 lisenser tilbys, hvorav to storaktører som Telia og France Telecom er med vil dette kunne gi danske mobilkunder et svært godt mobiltelefontilbud. Danske telemyndigheter sier i sin pressemelding i forbindelse med tildelingen at i konkuransen mellom de fire aktørene vil kundene bli vinnere med priser lavere enn noen sinne.

Telia har i tillegg fått lisens til å opereredet europeiske personsøkersystemet ERMES i Danmark.

Telia sier i en pressemelding at selskapet vil investere over en milliard kroner på det danske DCS-1800 nettet, mens France Telecoms budsjett er 1,1 milliarder kroner over 10 år. Det franske selskapets danske avdeling, Mobilix, vil også øke det totale antall danske mobiltelefonkunder og har som mål at Danmark skal ha en penetrasjon på 55 prosent om ti år.

Det danske mobiltelefonmarkedet er i likhet med de andre nordiske landene svært godt utviklet med en høy penetrasjon, nærmere bestemt 26 prosent. Tele Danmark og Sonofon som opererer hvert sitt GSM 900 mobilnett i dag har tilsammen 1,5 millioner mobiltelefonkunder. Danmark har 5,2 millioner innbyggere.

Både Tele Danmark og Sonofon vil gjøre DCS-nettet til et supplementsnett til GSM, på samme måte som Telenor Mobil og NetCom GSM planlegger i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.