BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobiltelefon nesten uten risiko

Den belgiske teleoperatøren Belgacom har offentliggjort en studie avviser spekulasjoner om at GSM-telefoner kan påføre hjerneskade. Resultatene fra denne og andre undersøkelser spriker imidlertid slik at forskere mener en må undersøke flere forhold nærmere.

Frode Eriksen
27. aug. 1997 - 16:29

Den belgiske undersøkelsen er gjennomført av forskere fra Universitetet i Ghent og Det flamske institutt for teknologisk forskning (VITO). Belgacom mener undersøkelsen avviser rykter om at strålingen fra mobiltelefonen kan sammenliknes med den samme effekten en får når en oppholder seg lenge under strømførende høyspentmaster.

- Resultatene er positive for oss, sier en talsmann for Proximus, Belgacoms mobilselskap, til Total Telecom. - Vi er ikke 100 prosent fornøyd, men det blir en vel aldri, sier han.

Luc Verschaeve i VITO bekrefter at han under testene oppdaget at brodprøver fra mennesker som kom i kontakt med stråler under mange ulike forhold, hadde produsert kreftceller, men bare under ekstreme forhold.

- Alt vi gjorde viste negative resultater, unntatt når effekten var svært høy. I slike tilfeller får du varmeproduksjon som kan sammenlignes med en mikrobølgeovn, sier han.

Det er bare en basestasjon, og ikke selve mobiltelefonen som kan produsere slike strålemengder, og bare når avstanden til hodet er fem centimeter eller mindre. - Vi så ingen resultat ved ti centimeter.

I en studie offentliggjort av Verdens helseorganisasjon (WHO) i april, var resultatet at mus fikk større mottakelighet for kreft etter at de over lengre tid ble utsatt for stråling fra mobiltelefoner og frekvenser.

Andre tester, blant annet fra Universitetet i Washington, Seattle, viser at rotter får en genetisk endring når de utsettes for høye mokrobølge-frekvenser rundt 28GHz, selv med lav energi.

På nyåret foreligger den mest omfattende studien av stråling fra mobiltelefoner og de skadevirkninger slik stråling eventuelt kan ha. Undersøkelsen gjennomføres i regi av SINTEF i Trondheim.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.