BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobiltelefoni for landsbygda

Både Ericsson og Nokia vil støtte den nye GSM 450-standarden som vil være et alternativ for å sikre mobildekning over store områder der det ikke er behov for stor kapasitet.

Frode Eriksen
12. apr. 1999 - 09:29

Alle de nordiske mobiloperatørene som sitter med NMT 450 har tidligere uttalt at nettene blir opprettholdt så lenge det er kunder som ønsker å benytte seg av tilbudene. I Telenor har en derfor ingen umiddelbare planer om å ta i bruk GSM 450 (Global System for Mobile Communication) som en erstatning for NMT 450.

- Vi er godt kjent med denne standarden, men har ingen umiddelbare behov for å foreta oss noe. Vi har fremdeles god kundetilstrømming og tilgang på terminaler til NMT 450, sier informasjonsdirektør i Telenor Mobil, Elisabeth Hegg Gjølme til digi.no.

Det er det europeiske telestandardiseringsinstituttet ETSI (European Telecommunications Standardization Institute's) har lagt fram spesifikasjonene for GSM 450, som et alternativ til mobilselskap som ønsker dekning også utenfor byene. Det siste tilskuddet i GSM-familien slår følge med GSM 900 og 1800 som er godt utbygd i Europa samt 1900 som er mest brukt i USA.

GSM 450 er mye billigere å sette opp som mobilnett for områder med spredt bosetning ved at teknologien gir en rekkevidde som er dobbelt så stor som GSM 900. GSM 1800 er i stor grad benyttet som kapasitetsutvidelse i byområdene, ettersom teknologien gir mulighet for bedre kapasitet og avlasting av GSM 900, men har lavere rekkevidde enn 900.

Ericsson og Nokia skal ha infrastruktur klar for GSM 450 i 2001, som vil støtte neste generasjon mobiltelefoni, UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) der de første mobilnettene ventes utbygd fra 2002.

- GSM 450 vil utvide områdene for GSM-dekning, spesielt i Øst-Europa og i Sør-Øst Asia, sier viseadministrerende direktør i Nokia Mobile Phones, Special Products, Hannu Huttunen.

Nokia og Ericsson presenterer sin støtte til GSM 450 i en felles pressemelding, og er allerede dominerende i markedet for GSM-basert infrastruktur og GAM-telefoner på global basis.

I Nokia regner en med sterk vekst i mobilbruken i årene som kommer og prognosene fra selskapet tyder på at verdens 300 millioner mobilbrukere i dag har vokst til over en milliard i 2005.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.