BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobiltest: Nokia 5510

Nokia 5510 er en dual-band telefon utstyrt med MP3-spiller, FM-radio, WAP, Chat-funksjoner og kanskje viktigst av alt - et komplett QWERTY-tastatur.

Sindre Lia
27. nov. 2001 - 12:08

Nokia 5510 kommer sammen med en norsk brukerhåndbok, 2 CD-er - en for programmet Nokia Audio Manager og en som rommer 4 musikkspor, et litium-ionebatteri batteri (BLC-2), hodetelefoner (HDD-2), lydadapterkabel (ADA-2), kabel for tilkobling til eksterne lydsystemer (ADE-2) og USB-kabel for tilkobling til PCen (DKE-2).

Telefonens ytre
Den siste ungdomstelefonen fra Nokia, Nokia 5510, har en spesiell design. Det virker som om man har lagt en telefon i 3000-serien horisontalt, sentrert skjermen, og bygd et skall rundt. Dette skallet består av et QWERTY-tastatur, hurtigknapper og kontakter. Holder man telefonen slik som en vanlig telefon så er hurtigknapper for radio, musikkavspiller og volum plassert oppe på høyrekanten av telefonen.

Under disse finner man en plastluke som skjuler USB-port og en kontakt for tilkobling til eksterne lydsystemer. På toppen av telefonen sitter Av/På-knappen, og på bunnen ligger kontakter for hodetelefoner, mikrofon og lader. Helt til høyre sitter den innebygde mikrofonen.

Skjermen til Nokia 5510 kan vise opptil 5 linjer tekst, nummer, grafikk og animasjoner. Telefonen vil bli levert i de to fargene Groove Red og Melody Blue, måler 134 x 58 x 28 mm og veier 155 gram.

Telefonens indre
Nokia 5510 er basert på Nokias standard-operativsystem for mobiltelefoner, og er utstyrt med både WAP-, chat-, radio- og musikk-funksjoner. Telefonen har videre vibrator og et litium-ionebatteri som skal ha en standby-tid på opptil 260 timer og en taletid på opptil 4 timer og 30 minutter.


Positivt:
QWERTY-tastatur, 64 MB internminne, musikkspiller + Nokia Audio Manager.
Negativt:
Dårlig samtalekvalitet uten hodetelefoner, dårlig signalmottak på radio
Konklusjon:
4 stjerner


Telefonen har god minnekapasitet og kan lagre opptil 100 navn i telefonboken og opptil 220 notater under 'huskelapper'. Musikkspilleren har et internminne på 64 MB hvor man kan lagre opptil 2 timer musikk i nær CD-kvalitet. Man kan også ta opp musikk fra den innebygde radioen. Radioen kan lagre inntil 10 stasjoner, og for å aktivere automatisk søking slår man bare på radioen og holder nede en av piltastene.

Nokia 5510 har altså en innebygd musikkspiller som kan brukes både sammen med en PC og et eksternt stereoanlegg. For bruk sammen med PCen må man installere programmet Nokia Audio Manager (NAM) - noe som tar kun få minutter. Når programvaren er installert, plugger man bare i USB-kabelen og man er klar til å overføre musikk. Man kan enten kopiere spor fra CDer eller konvertere vanlige MP3-filer nedlastet fra internett til AAC-format. Deretter tar man ut USB-kabelen og vips så har du en fullverdig MP3-spiller i hånden.

+Se et stort bilde av 5510 (klikk på blå pil)

Jeg må innrømme å ha vært litt skeptisk til det nye QWERTY-tastaturet på denne telefonen, men det tar ikke mange timene før man skriver mye kjappere på dette enn på et numerisk tastatur. Operativsystemet til Nokia 5510, Simplex UI, er det samme som på alle tidligere Nokia-telefoner - enkelt og greit å navigere i.

Denne telefonen blir levert for å taste og høre på musikk med, så da er det egentlig av liten betydning at samtalekvaliteten uten hodetelefoner er så som så. Mottaket av radiosignaler ser også ut til å være noe dårligere i forhold til Nokia 8310. Det beste med denne telefonen sammen med QWERTY-tastaturet er musikkspilleren. En viktig detalj her er at selve musikkspilleren på telefonen kun kan spille av "sikre" lydfiler, men Nokia Audio Manager konverterer altså omtrent alt mulig til "sikre" lydfiler før de overføres til telefonen.

Det er også lett å stille inn telefonens WAP-innstillinger. Mobiloperatørene tilbyr automatisk innstilling av WAP via SMS. Man sender en bestillingsmelding, får en melding tilbake, trykker OK og telefonen er klar. Skal man først bruke WAP, så anbefales det å registere seg hos Club Nokia. Her får man alt man trenger av innhold samlet på én plass. Man kan blant annet laste ned nye spillnivåer til de innebygde spillene Bumper, Space Impact, Snake II, Pairs II og Bantumi hvis man når en viss poengsum.

Nokia 5510 skal komme i butikkene her i Norge i løpet av de neste dagene, til en veiledende utsalgspris på 3500 NOK inkl. mva.

Konklusjon
Dette er den perfekte telefon for de som liker å taste og høre på musikk. Med QWERTY-tastatur taster man mye raskere enn med et numerisk tastatur, og man kan lytte til musikk eller radio samtidig som man gjør andre ting på telefonen. At telefonen er utstyrt med USB-port gjør også at ting går raskt unna når man skal overføre musikkfiler, og siden Nokia har valgt å satse på eget internminne på 64 MB i stedet for på eksterne minnekort, slipper man også ventetid når man skal spille av musikken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.