JUSS OG SAMFUNN

Monopoldommene bremser Microsoft

Etter monopoldommene gransker Microsofts advokater alle innspill om flere funksjoner i Windows.

1. feb. 2005 - 11:37

På et symposium ved Harvard Business School lørdag viet søketeknologi, sa representanten for Microsoft, informasjonssjef Mark Kroese i MSN, at selskapet ikke har umiddelbare planer om å integrere nye søkeverktøy i Windows, skriver ZDNet.

Microsoft har satset mye på å utvikle søketeknologi for å utfordre markedet som Google, Yahoo og Fast leder i dag. I desember slapp selskapet en tidlig versjon av en personlig søkemotor, med et grensesnitt for å bruke den til både å finne lokal informasjon på PC-en, og lansere websøk uten å gå veien om en nettleser.

Siden Microsoft har gjort det til et prinsipp å integrere denne typen personlige applikasjoner i Windows, under slagordet «vi må fornye», har det vært ventet at denne personlige søkeapplikasjonen også ville gjøres til en del av operativsystemet.

Dementiet til Kroese er følgelig oppsiktsvekkende.

Enda mer oppsiktsvekkende er hans begrunnelse.

– Hvis noen tror [monopolforliket] ikke sinker oss, tar de feil. Hvis jeg vil snakke med en produktsjef for Windows, må det være minst tre advokater i rommet. Vi må være så forsiktige nå, at vi overdriver.

Poenget er at monopolforliket i USA og monopoldommen i EU begge søker å begrense Microsofts ulovlige vane med å benytte Windows-monopolet som springbrett til å erobre nye markeder. Integrasjonen av Internet Explorer i Windows drepte nettleseren til salige Netscape, og integrasjonen av mediespilleren i Windows gjør det uinteressant for de fleste å kjøpe noe fra Real Networks.

I retten uttrykker Microsoft bare forakt for byråkratenes kamp mot bunting. Men statsmaktenes antimonopolistiske tiltak har fått gjennomslag i selskapets praksis.

Ifølge Kroese må enhver strategisk avgjørelse som kan tenkes å oppfattes som kontroversiell i forhold til konkurranseforholdene i markedet, legges fram for Bill Gates og hans stab av advokater som skal verne selskapet mot nye monopolanklager.

Denne forsiktigheten merkes spesielt i utviklingen av Longhorn, neste utgave av Windows, som granskes spesielt av en teknisk komité nedsatt av et organ under USAs justisdepartement som skal sørge for at Microsoft holder seg til bestemmelsene i det amerikanske monopolforliket.

Den merkes også i forbindelse med Microsofts oppkjøp av andre selskaper. Før jul uttrykte EU-kommisjonens skepsis mot at Microsoft skulle få full kontroll over ContentGuard som leverer systemer for rettighetsstyring. Microsoft kom kommisjonen i forkjøp ved å omstrukturere kjøpet slik at franske Thompson ble trukket inn som partner i tillegg til Time-Warner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.