BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Moores lov er utsatt

Intel har trøbbel med nye produksjonsprosesser.

Dette er Broadwell. Skylake og Kaby Lake kommer etter.
Dette er Broadwell. Skylake og Kaby Lake kommer etter. Bilde: Nick Knupffer
16. juli 2015 - 09:38

Skulle Intel fulgt tradisjonen ville selskapet lansert Skylake-arkitekturen basert på 14 nanometers-produksjonprosess til høsten, som deretter ville bli etterfulgt av Cannonlake, med tilsvarende arkitektur, men 10 nanometers-produksjonsprosess.

Dette er kjent som «tick-tock»-prinsippet, der annenhver arkitektur introduserer mer betydelige endringer, og etterfølges deretter av en mer effektiv produksjonsprosess.

Les også: Nye Thunderbolt med vanvittig fart.

I natt bekreftet imidlertid Intel at de går bort fra «tick-tock» for nærmeste fremtid, og dermed setter sin egen Moores lov på vent (via Ars Technica)

Skylake vil nå nemlig erstattes av en tredje generasjon basert på 14 nanometers-produksjonsprosess, kalt Kaby Lake. Det er ellers lite som er kjent om denne prosessorgenerasjonen og hva den vil innebære. Så vidt vi forstår er det fortsatt planen at Skylake kommer i år, mens Kaby Lake kommer i 2016.

Cannonlake, og 10 nm-prosess, blir dermed utsatt til andre halvdel av 2017. Denne arkitekturen skulle egentlig rulles ut neste år.

Grunnen er i hovedsak at overgangen til nye produksjonsprosesser er krevende og vanskeligere enn Intel hadde regnet med. Selskapet hadde trøbbel med å få rullet ut 14 nm-brikkene sine, nemlig Broadwell, og det ser ut til at overgangen til 10 nm-prosessen også vil være vanskelig.

Intel-sjefen Brian Krzanich sier at de på sikt ikke ønsker å gå helt vekk fra «tick-tock»-prinsippet og vil helst gå tilbake til å følge Moores lov om dobling av transistor-tettheten hver 18 til 24 måneder.

Les også: – Dette er et gjennombrudd i prosessor-teknologi.

Bare forrige uke bekreftet IBM at de har klart å produsere en prosessor basert på en 7 nanometers-produksjonsprosess, men det er kun en prototype som er et godt stykke unna kommersiell lansering.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.