BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot britisk/fransk oppkjøpsraid i Tyskland

Ifølge flere britiske aviser planlegger britiske Vodafone/AirTouch og France Telecom å legge inn et fientlig bud på over 500 milliarder kroner på telekomdelen av tyske Mannesmann.

Frode Eriksen
8. nov. 1999 - 12:15

I artikler i Sunday Telegraph og Sunday Times heter det at et fiendlig oppkjøpsforsøk fra Vodefone/AirTouch og France Telecom ligger bak Mannesmanns kraftige verdivekst på mer enn 11 prosent de siste dagene.

Målet for de to selskapene skal være å skaffe seg et bedre fotfeste på det tyske telemarkedet - Europas største.

France Telecom er Europas nest største teleselskap, mens Vodafone/AirTouch er verdens største rene mobilselskap, men bare nummer tre i Europa på mobil etter Telecom Italia Mobile og Mannesmann i Tyskland.

Ingen av selskapene ville kommentere saken overfor de to avisene. En talsmann for Mannesmann sier han ikke er klar over at et slikt bud eksisterer.

Et forsøk på overtakelse er slett ikke usannsynlig. Mannesmanns viktigste eierandeler er foruten Tysklands største mobilvirksomhet det britiske mobilselskapet Orange og italienske Omnitel. Fordi France Telecom allerede eier en aksjepost i et av de tyske mobilselskapene er det mest sannsynlig at selskapet er mest ute etter fasttelefoni i Tyskland, foruten det britiske mobilselskapet Orange. Vodafone kan nok tenke seg Mannesmanns tyske mobilselskap, foruten mobilvirksomheten i Italia der France Telecom allerede er medeier i landets tredje og minste mobilselskap.

Det er Mannesmanns planer om å skille ingeniør og telekom-delen av selskapet som gjør oppkjøpet sannsynlig. Nyhetsbyrået Bloomberg skriver at Vodafone/AirTouchs rådgivere, Goldman Sachs & Co. de siste dagene har lansert idéen for en rekke av investorene for å få tilbakemeldinger på planene.

Så langt har imidlertid ingen fiendtlige oppkjøpsforsøk i Tyskland lykkes. Andre forhold som gjør oppkjøpsforsøket vanskelig, er stemmebegrensninger i Mannesmann på fem prosent samt at Hutchison Whampoa som overtok ti prosent av Mannesmann-aksjene som en følge av Mannesmanns oppkjøp av Orange sist måned, har akseptert å sitte med minst 82 prosent av sine Mannesmann-aksjer i minst halvannet år.

France Telecom må også være villig til å gape høyt for å overta britiske Orange, som eks-Teliasjef og nåværende telesjef i Mannesmann, Lars Berg, var villig til å betale 73.000 kroner for hver mobilkunde for.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.