BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mozilla er misfornøyd med Windows 10

«Et steg tilbake», sier toppsjefen.

Mozilla er ikke fornøyd med hvordan Windows 10 håndterer andre nettlesere enn Edge.
Mozilla er ikke fornøyd med hvordan Windows 10 håndterer andre nettlesere enn Edge. Bilde: Mozilla
31. juli 2015 - 14:49

I nylanserte Windows 10 er det den nye nettleseren Edge som er satt opp som «default», men kan fritt byttes til at en annen nettleser blir den foretrukne.

Det krever imidlertid at man går inn på en egen meny der foretrukne applikasjoner kan endres. Man kan altså ikke sette opp en nettleser som «default» med ett klikk fra den aktuelle nettleseren.

Les mer: «Tre søyler» skal redde Firefox

Oppgraderingen til Windows 10 respekterer heller ikke brukernes valg hvis man installerer over en tidligere versjon som hadde en annen nettleser som foretrukket.

Skuffet

Dette er noe Mozilla ikke synes noe om. Selskapets sjef Chris Beard har skrevet et åpent brev til Microsofts Satya Nadella, der har uttrykker sin misnøye, og kaller prosessen et dramatisk steg tilbake.

Etter 15 års fremgang, med hjelp av intervensjoner fra regjeringer, kom man til et punkt der Windows gav brukerne genuine valgmuligheter. Windows 10 fjerner disse mulighetene, skriver Beard.

Oppgraderingsprosessen ser ut til å ha blitt designet for å kaste bort valgene brukerne har gjort og erstatte dem med opplevelsen Microsoft vil at de skal ha, mener Mozilla-sjefen.

Les også: Mozilla mister teknologisjef

Beard setter pris på at det er fortsatt mulig å endre disse innstillingene, men er misfornøyd med den klønete fremgangsmåten.

Mozilla er opptatt av valgmuligheter og frihet, og Beard vil at Microsoft gir brukerne tilbake valgmuligheter og kontrollen de fortjener.

På tross av dette jobber Firefox med en Windows 10-tilpasset versjon av nettleseren sin, og de oppfordrer brukerne til å betateste denne. Blant optimaliseringene er grensesnitt-endringer som passer bedre visuelt med Windows 10, samt en generell reduksjon av grensesnittets størrelse for å gi mer plass til å faktisk se web-innholdet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.